Sunt din ce în ce mai multe persoanele care au preferat să se mute de la bloc în căsuțe frumoase, unde să se bucure de căldura unei sobe sau a unui șemineu. Metode utile pentru a le curăța ca un specialist.
Nu aprindeți focul cu benzină
Specialiștii vă recomandă ca atunci când aprindeți focul să folosiți doar lemne uscate, depozitate doar în locuri unde nu pătrunde umezeala. Și, sub nici o formă, nu aprindeți focul folosind benzina. Geamul șemineului plin de funingine se va curăța cu o bucată de ziar care va fi înmuiată în cenușă, iar la final se șterge cu o bucată de hârtie curată. Pentru a scăpa de funinginea de pe suprafețele netede, respectiv tencuială sau dale, amestecați esență de oțet cu puțină apă. Udați puțin un prosop cu această poțiune și ștergeți.
Făina de cartofi pentru funinginea de pe haine
În cazul în care funinginea a căzut pe haine, făina de cartofi vă va scoate din impas. Tot ce trebuie să faceți este să scuturați bine hainele, apoi să presărați puțină făină de cartofi, scuturați apoi din nou și spălați. Funinginea s-a împrăștiat pe covor? Imediat puneți pudră de talc, lăsați să acționeze și aspirați. În loc de pudră puteți folosi și sare, efectul este același. Niciodată nu trebuie să folosiți sobe sau șeminee ale căror uși sunt stricate.
Îndepărtați cenușa cu bătătorul de covoare
Cenușa se va goli într-un făraș de metal, care să fie rezistent la căldură. Atenție! Cenușa se scoate din sobă doar după ce s-a răcit, altfel vă puteți trezi că mici particule pot sări. Cenușa din covoare, pături sau perne se va scoate folosind bătătorul de covoare. Sub nici o formă nu trebuie să ștergeți, pentru că va intra și mai mult în material.
Curățați coșul de fum
Soba și șemineul vor funcționa foarte bine doar dacă va fi curățat și canalul de evacuare al coșului de fum, întrucât gudronul și funinginea acumulate pe pereții coșului pot duce la izbucnirea incendiilor. Dar coșurile de fum trebuie curățate doar de persoanele specializate. Plita sobei cu lemne se va curăța perfect dacă o veți unge cu ulei de măsline. Înainte de somn și când nu sunteți acasă, opriți întotdeauna focul.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook