Dosar penal pentru înșelăciune, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals și fals în declarații
Potrivit comunicatului remis de Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR), cercetările vizează un amplu dosar penal pe baza săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals și fals în declarații.
„Astăzi, 12 iulie, polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice, împreună cu cei ai Direcției de Investigații Criminale din Poliția Română, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, efectuează 35 de percheziții domiciliare, în municipiul București și județul Ilfov, într-un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals și fals în declarații.
Vânzări ilicite însumând venituri de 6 milioane de euro
IGPR precizează, de asemenea, că grupul infracțional opera în sensul dobândirii frauduloase de proprietăți imobiliare, pe care le revindeau, printre acestea numărându-se și clădiri ale Primăriei Capitalei sau terenuri ale statului.
„Din cercetările efectuate până în prezent a reieșit faptul că, începând cu anul 2018, în municipiul București, mai multe persoane ar fi efectuat tranzacții succesive de vânzare-cumpărare pentru imobile – terenuri aflate în patrimoniul unei instituții publice (respectiv al unui consiliu), prin utilizarea unor sentințe judecătorești definitive și irevocabile falsificate, care ar fi atestat, în mod nereal, faptul că inițial ar fi dobândit imobilele în cauză în baza uzucapiunii de 30 de ani.
Imobilele astfel intabulate ar fi fost vândute către persoane interpuse și, ulterior, în unele cazuri, revândute către persoanele care se ocupau de falsificarea actelor, iar, în alte cazuri, către cumpărători de buna credință, care ar fi achitat sume consistente de bani, chiar dacă terenurile tranzacționate se cuvin de drept Statului Român”, informează Poliția Română.
Potrivit instituției, prin activitatea infracțională desfășurată, persoanele cercetate ar fi obținut venituri de aproximativ 6.000.000 de euro.
Informarea Parchetului: „Un grup compus din peste 20 de persoane a dezvoltat un circuit imobiliar fraudulos”
Ministerul Public își intitulează comunicatul de presă 35 DE PERCHEZIȚII DOMICILIARE – CAUZĂ FRAUDE IMOBILIARE și dă ceva mai multe amănunte.
„În cursul zilei de azi, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, împreună cu polițiștii din cadrul I.G.P.R. – Direcția de Investigare a Criminalității Economice au pus în aplicare 35 de mandate de percheziție domiciliară pe raza municipiului București și a județului Ilfov, într-o cauză în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals și fals în declarații.
Din cercetările efectuate până în prezent a rezultat faptul că, începând cu anul 2018, pe raza municipiului București, un grup compus din peste 20 de persoane a dezvoltat un circuit imobiliar fraudulos, care a constat în efectuarea mai multor tranzacții de vânzare-cumpărare a unui număr de 28 de imobile–terenuri aflate în patrimoniul Primăriei Generale a Municipiului București, prin utilizarea unor hotărâri judecătorești falsificate, care atestau în mod nereal faptul că pretinșii proprietari ai imobilelor dobândiseră imobilele în cauză în baza uzucapiunii de 30 de ani.
Ulterior, imobilele astfel întabulate în mod fraudulos erau vândute către mai mulți intermediari din cadrul grupului și apoi, mai departe, către alți cumpărători, pe două dintre aceste terenuri fiind edificate în prezent ansambluri rezidențiale – locuințe și spații comerciale”, a transmis Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ).
Unul dintre cei care au cumpărat teren și au dezvoltat un ansamblu imobiliar în zona Herăstrău este Dumitru Dragomir, spun surse din anchetă. Acesta a recunoscut tranzacția de peste un milion de dolari, încheiată prin intermediul avocaților săi. De asemenea, din rețeaua „rechinilor imobiliari” fac parte și fiii a două vrăjitoare din Ilfov.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook