Simona Ionescu / Redactor Șef

Așa se măsluiau analizele de sânge ale șoferilor băuți, la IML! „Creierul” rețelei, o asistentă medicală

Așa se măsluiau analizele de sânge ale șoferilor băuți, la IML! „Creierul” rețelei, o asistentă medicală
Începând din 2015, Cristina M.C., o asistentă de la Serviciul de Medicină Legală Maramureș era prietena șoferilor prinși băuți la volan.

Pentru sume substanțiale, asistenta le aranja analizele de sânge șoferilor prinși băuți la volan și toată lumea era mulțumită. Dar adevărul a ieșit la iveală.

Șoferii prinși băuți la volan și chiar implicați în accidente rutiere erau ajutați, contra unor sume mari de bani, de o asistentă de la Serviciul de Medicină Legală Maramureș. Totul a mers bine din 2015 și până acum, însă a fost de ajuns o singură greșeală și povestea a luat o întorsătură neașteptată pentru femeie.

A atras atenția cazul unui preot care a dorit o valoare cât mai mică a alcoolemiei. Atunci s-a constatat că rezultatele analizelor arătau că acesta că slujitorul Domnului era atât de anemic că abia putea să mai meargă.

Șoferii plateau cel puțin 5000 de lei ca să fie scoși „curați”

Cristina M.C. nu lucre singură la măsluirea analizelor, ci alături de alți asistenți de laborator, chimiști și interpuși care aveau legătură cu SML Maramureș și respectiv Laboratorul de Toxicologie. Pentru a fi scoși basma curate, oamenii plateau cel puțin 5000 de lei, dar șpaga varia în funcție de rezultatul alcooltestului. Important era ca la final probele de laborator să indice o valoare de sub 0.80 g/l, pentru ca șoferul să scape de dosarul penal și condamnarea la închisoare.

Cazul preotului

Preotul care a condus un Audi A4 a fost implicat pe 3 iulie 2021 într-un accident rutier grav, în Târgu Mureș. Când a fost verificat de oamenii legii, etilotestul a indicat o concentrație alcoolică de 0,52 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Șpagă pentru măsluirea analizelor. Sursă foto: spomedia

Acesta ar fi luat legătura cu asistentă printr-o cunoștință, iar sursele spun că slujitorul Domnului ar fi fost dispus să plătească chiar și 2000 de euro pentru a scăpa de rigorile legii. Acest lucru a ajuns și la urechile polițiștilor, care au anunțat DGA, iar anchetatorii au pus telefoanele folosite de o parte dintre angajații laboratorului sub urmărire.

Proba de sânge a fost diluată

Pentru ca părintele să nu aibă nici o problemă, proba de sânge a fost diluată foarte mult, iar analizele finale arătau că acesta a băut puțin dar și că este foarte anemic. Când a fost luată la întrebări, asistenta a încerca să dea tot felul de explicații, dar a fost contrazisă de experții medici.

Aceștia au spus că, „din punct de vedere științific, ”nu se putea ajunge la valoarea hemoglobinei rezultate decât în cazul unei diluţii, subliniind în mod expres că nu poate fi determinată substanța cu care s-a realizat diluţia”, se arată în rechizitoriu.

Șoferii au recunoscut și au primit pedepse cu suspendare

După ce au intrat pe fir, anchetatorii au descoperit că cel puțin alți 11 șoferi prinși băuți la volan au fost ajutați de asistenta Cristina M.C. și colaboratorii săi. Șoferii în cauză au recunoscut, au colaborat cu oamenii legii și au primit pedepse cu suspendare.

Asistenta a fost condamnată la 5 ani și 7 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită, distrugere de probe și favorizarea făptuitorului. Mai mult, femeia nu va mai putea să-și exercite profesia pe o durată de trei ani. Sentința Tribunalului Sălaj nu este definitivă. Sentința finală va fi data de judecătorii de la Curtea de Apel Cluj.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre