Temperaturile de peste 40 de grade Celsius ne dau viața peste cap și e posibil ca românii să se trezească și cu un fenomen „blackout” – o pană de curent generală, pe cartiere, orașe sau chiar regiuni, provocată de suprasolicitarea rețelelor de energie electrică. Ce spun specialiștii.
Ministrul energiei a avertizat că e posibil ca românii să aibă avarii la rețeaua electrică
Temperaturile de peste 40 de grade care se încăpățânează să nu mai plece pot duce la pene de curent, ca urmare a solicitării rețelei de energie electrică, spun specialiștii. Ministrul energiei a avertizat că e posibil ca românii să aibă avarii la rețeaua electrică. Ministrul, alături de distribuitorii de energie au făcut o ședință unde vor sunt discutate măsurile care sunt necesar a fi luate.
Nu închideți geamurile, lăsați aerul să circule
Deschideți ferestrele casei pentru a încuraja fluxul de aer, eliberând aerul cald prins și permițând intrarea aerului mai rece. Este important să faceți acest lucru atunci când temperatura aerului de afară este mai rece decât cea din interior, adică noaptea sau dimineața devreme. În apartamente, care pot avea ferestre pe o singură parte, deschideți ușile și folosiți un ventilator.
Puneți cuburi de gheață în fața ventilatorului
Ventilatoarele sunt o modalitate relativ ieftină și eficientă din punct de vedere energetic de a menține aerul în mișcare și păstrează răcoarea în casă. Acum există aparate de ventilație cu baterii sau acumulatori, astfel încât pot fi folosite fără a fi conectate la priză. Plasarea ventilatorului în fața unei ferestre deschise poate încuraja aerul proaspăt de afară să fie suflat prin cameră dacă afară este mai răcoare. De asemenea, puteți pune cuburi de gheață în fața ventilatorului pentru a răci aerul suflat în direcția dumneavoastră.
„Ventilarea feței îmbunătățește cel mai mult confortul termic”
Profesorul Mike Tipton, cercetător în biologie, spune că este important să înțelegeți cum funcționează corpul pentru a găsi cea mai bună modalitate de a-l menține rece.
„Ventilarea feței îmbunătățește cel mai mult confortul termic, dar ventilarea întregului corp ajută mai mult la scăderea temperaturii corpului”, susține specialistul.
El avertizează însă că utilizarea unui ventilator atunci când temperaturile sunt de peste 35 de grade Celsius poate crește de fapt aportul de căldură în corp. O variantă mai bună ar fi să vă tamponați pielea cu un prosop îmbibat în apă rece.
Limitați activitățile
Cuptorul și aragazul emit multă căldură în casă în timpul și după utilizare. Rămânând la alimente reci, cum ar fi sandvișuri și salate, în special în timpul celor mai fierbinți momente ale zilei, se poate opri generarea de căldură inutilă. Alte aparate, cum ar fi mașinile de spălat rufe și vasele, pot genera, de asemenea, căldură, așa că încercați să nu le folosiți atunci când este cel mai cald.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook