Simona Ionescu / Redactor Șef

Miezul Pământului a încetinit foarte mult, specialiștii sunt uluiți. Ce se va întâmpla cu omenirea

Miezul Pământului a încetinit foarte mult, specialiștii sunt uluiți. Ce se va întâmpla cu omenirea
Noi cercetări confirmă că rotația nucleului interior al Pământului a încetinit, ca parte a unui model de zeci de ani. Specialiștii se întreabă cum ar putea afecta afect lucru omenirea.

În adâncul Pământului se află o minge metalică solidă care se rotește, ca o sferă într-o altă sferă, independent de rotațiile pământului. Această mișcare a încetinit. Va fi afectată omenirea?

Rotația nucleului s-a schimbat dramatic în ultimii ani

Acest miez interior a intrigat cercetătorii de la descoperirea sa de către seismologul danez Inge Lehmann în 1936. Iar modul în care se mișcă, respectiv viteza și direcția de rotație, a fost în centrul unei dezbateri de zeci de ani.

Un număr tot mai mare de dovezi sugerează că rotația nucleului s-a schimbat dramatic în ultimii ani, însă oamenii de știință au rămas divizați cu privire la ceea ce se întâmplă exact și ce impact are asupra omenirii.

„Rotația diferențială a nucleului interior a fost propusă ca fenomen în anii ’70 și ’80”

Variațiile dintre undele de intensitate similară care au trecut prin nucleu în momente diferite au permis oamenilor de știință să măsoare schimbările de poziție ale nucleului interior și să calculeze rotația acestuia.

„Rotația diferențială a nucleului interior a fost propusă ca fenomen în anii ’70 și ’80, dar abia în anii ’90 au fost publicate dovezi seismologice”, a declarat Dr. Lauren Waszek, lector superior de științe fizice la Universitatea James Cook din Australia.

Modificările vitezei de rotație urmează un ciclu de 70 de ani

Miezul Pământului a încetinit atât de mult încât se deplasează înapoi

Însă cercetătorii s-au contrat privind modul de interpretare a acestor constatări, „în primul rând din cauza provocării de a face observații detaliate ale miezului interior, din cauza îndepărtării acestuia și a datelor limitate disponibile”.

Noile descoperiri confirmă, de asemenea, faptul că modificările vitezei de rotație urmează un ciclu de 70 de ani, a declarat coautorul studiului, dr. John Vidale, profesor profesor decan de științe ale Pământului la Dornsife College of Letters, Arts and Sciences din cadrul Universității California de Sud.

De ce încetinește rotația nucleului

Seismografele au arătat că în timpul ciclului său de 70 de ani, rotația nucleului încetinește și accelerează în ritmuri diferite, „ceea ce va necesita o explicație”, a spus Vidale. O posibilitate este ca miezul interior metalic să nu fie atât de solid pe cât se aștepta.

Dacă acesta se deformează pe măsură ce se rotește, acest lucru ar putea afecta simetria vitezei sale de rotație, spun specialiștii.  Calculele echipei sugerează, de asemenea, că miezul are viteze de rotație diferite pentru mișcarea înainte și înapoi, ceea ce adaugă „o contribuție interesantă la discurs”, a spus Waszek.  

În ceea ce privește faptul dacă dezbaterea privind rotația nucleului s-a încheiat cu adevărat sau nu, „avem nevoie de mai multe date și de instrumente interdisciplinare îmbunătățite pentru a investiga acest aspect în continuare”, a spus Waszek.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre