NASA intenționează să tracteze Stația Spațială Internațională înapoi spre Pământ cu ajutorul unui „vehicul remorcher” care va costa 853 milioane de dolari și va fi realizat de SpaceX a lui Elon Musk. Stația Spațială a fost casa astronauților timp de aproape 25 de ani, la aproximativ 250 de mile deasupra suprafeței Pământului.
Remorcherul va fi fără echipaj pentru a preveni orice sacrificiu
Stația Spațială Internațională urmează să fie distrusă în 2030, iar NASA și-a definitivat planurile privind modul în care se va face acest lucru. Agenția spațială a selectat compania SpaceX a lui Elon Musk pentru a construi un vehicul „remorcher spațial” care o va trage înapoi spre Pământ.
Când cele două vor ajunge în atmosfera Pământului, vor arde, dar NASA se așteaptă ca riscul ca resturile să plouă peste Pământ să fie foarte mic. Indiferent cum va arăta remorcherul SpaceX, acesta va trebui să fie fără echipaj pentru a preveni sacrificiul oricărui astronaut. ISS a fost un laborator orbital și un spațiu de locuit pentru astronauții din întreaga lume începând din 2000. Informații despre Stația Spațială Internațională, despre expedițiile și misiunile ei, găsiți aici.
SpaceX a primit 843 de milioane de dolari pentru a proiecta și construi vehiculul
„Selectarea unui vehicul american de deorbitare pentru Stația Spațială Internațională va ajuta NASA și partenerii săi internaționali să asigure o tranziție sigură și responsabilă pe orbita joasă a Pământului la sfârșitul operațiunilor stației.
În timp ce compania va dezvolta vehiculul spațial de deorbitare, NASA va prelua proprietatea după dezvoltare și îl va opera pe tot parcursul misiunii sale”, a declarat NASA într-un comunicat. SpaceX a primit 843 de milioane de dolari pentru a proiecta și construi vehiculul „US Deorbit Vehicle”, care ar putea arăta similar cu seria sa Dragon care transportă echipaj și marfă”.
În 2030, echipajul de pe ISS va efectua coborârea finală spre Pământ
Primul pas în planul NASA este de a lăsa ISS să înceapă să „decadă” pe orbita sa, ceea ce înseamnă că se va apropia în mod natural de Pământ datorită atracției gravitaționale a planetei. În acest timp, rezistența atmosferică va reduce orbita de la aproximativ 250 de mile deasupra suprafeței la 200 de mile, deși acest lucru va dura câțiva ani.
În 2030, echipajul de pe ISS va efectua coborârea finală spre Pământ și va aduce cu el orice echipament esențial. ISS va continua să se apropie de Pământ, atingând „punctul fără întoarcere” la 175 de mile deasupra suprafeței. Ulterior, vehiculul remorcher al SpaceX va trebui cumva să se lege de ISS și să o tragă în jos spre atmosfera planetei.
Se speră că marea majoritate a celor două nave spațiale vor fi arse de temperaturile ridicate din atmosferă, dar unele ar putea trece prin ea.
Se speră că materialul va lovi oceanul, nu Pământul
Dr. James Blake, cercetător în domeniul deșeurilor spațiale la Universitatea din Warwick, a declarat că misiunea ar trebui să asigure că acest material va lovi mai degrabă oceanul decât Pământul.
„În timp ce o mare parte a structurii este de așteptat să se separe și să ardă la reintrarea în atmosfera Pământului, unele componente dense sau rezistente la căldură (cum ar fi truss-ul care formează coloana vertebrală a stației) sunt susceptibile de a supraviețui.
Cu toate acestea, NASA și agențiile partenere au optat pentru o reintrare controlată, ceea ce va însemna că reintrarea va fi țintită astfel încât să se asigure că orice fragmente supraviețuitoare se vor prăbuși într-o regiune nelocuită a oceanului, minimizând riscul pentru oamenii și proprietățile de pe uscat.”, a declarat Dr. Blake pentru MailOnline.
ISS va fi scoasă din funcțiune în deceniul viitor
Potrivit Agenției Spațiale Europene, riscul anual ca un singur om să fie doar rănit de resturi spațiale este de sub unu la 100 de miliarde. NASA va scoate din funcțiune ISS la începutul deceniului viitor din cauza tensiunilor acumulate în timp asupra structurii, precum și a îmbătrânirii componentelor.
„Modulele și componentele majore ale Stației Spațiale Internaționale au o arhitectură specifică în materie de energie, date și structură care ar putea să nu fie compatibilă cu platformele viitoare”, afirmă agenția.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook