Potrivit reprezentanților NASA, proiectul „Flexible Levitation on a Track (FLOAT)” ar folosi magneți pentru a „pluti” tăvile robotizate pe suprafața Lunii, permițând astronauților să transporte mai ușor obiecte și materiale.
Sistemul FLOAT va utiliza roboți magnetici nealimentați care vor levita pe o pistă de film
FLOAT a fost propus pentru prima dată în 2021 și este una dintre cele șase idei alese pentru a fi sprijinite în cea de-a doua fază a programului Nasa Innovative Advanced Concepts (NIAC). Acesta urmărește să dezvolte idei interesante care ar putea deveni noi misiuni spațiale.
Echipa a propus dezvoltarea unui sistem intitulat „Flexible Levitation on a Track”, sau FLOAT, pentru a răspunde acestor nevoi de transport. Sistemul FLOAT va utiliza roboți magnetici nealimentați care vor levita pe o pistă de film.
„FLOAT va funcționa în mod autonom în mediul lunar prăfuit și inospitalier”
Sistemul va transporta încărcături utile în jurul bazei către și dinspre zonele de aterizare și alte avanposturi. De asemenea, scopul este de a transporta solul lunar din locațiile miniere pentru a fi utilizat pentru extracție sau construcție.
„FLOAT va funcționa în mod autonom în mediul lunar prăfuit și inospitalier, cu o pregătire minimă a locului, iar rețeaua sa de șenile poate fi rulată/reconfigurată în timp pentru a se potrivi cu cerințele în evoluție ale misiunilor bazei lunare”, se arată în postarea celor de la NASA.
Fiecare robot ar putea transportat până la 30 lg de marfă pe șinele de cale ferată
Echipa este la început, deoarece ideea va fi testată mai întâi pe Pământ, cu ajutorul unor roboți prototip. În planurile prezentate de Nasa, fiecare robot plutitor ar putea transporta până la 30 kg de marfă pe șinele de cale ferată. Dar, spre deosebire de căile ferate de pe Pământ, care sunt construite și forate în sol, aceste șine s-ar derula pur și simplu pe suprafața Lunii, fără a lăsa urme de deteriorare.
Se speră că FLOAT ar putea juca un rol în programul NASA „Moon to Mars”, care își propune să construiască o bază sustenabilă și permanentă pe Lună, de unde vor fi lansate în viitor misiuni spre Marte. Alte proiecte finanțate de NIAC includ planuri pentru un observator spațial, precum și surse de energie mai eficiente pentru a fi utilizate în misiuni.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook