O nouă fraudă informatică se propagă, de foarte puțin timp în România. Se trimit mesaje care anunță datorii la stat. Toate mesajele vin, aparent, de la organele statului. ANAF Timișoara atenționează contribuabilii cu privire la emailuri false transmise în numele instituției, prin care contribuabilii sunt înștiințați că au plăți fiscale restante.
„Pentru siguranța dumneavoastră, vă sfătuim să nu deschideți aceste emailuri, iar dacă au fost deschise să nu accesați documentele anexate sau linkurile din conținut”, informează oficialii ANAF Timișoara.
Fiscul atacat cibernetic
Din păcate, nu este pentru prima dată când fiscul românesc este folosit pentru un atac cibernetic. Anul trecut în luna octombrie, ANAF a emis o avertizare pentru utilizatorii săi atenționându-i că mailurile venite de la adresa info@anaf.ro nu sunt altceva decât tentative de phishing.
Conform unui timișorean care, luni la ora 17,16 a primit un astfel de mesaj, era înștiințat de Agenția Națională de Administrare fiscală că ar avea „Plăți de impozite restante 27 / 06 / 2022”. Mesajul conținea un document de 21 kb cu extensia „xlsx”, sigla ANAF și mesajul: „O zi bună, Acest lucru este pentru a vă informa că aveți facturi fiscale restante, vă rugăm să vizitați banca sau orice birou fiscal cu factura fiscală atașată acestui e-mail (…)”.
Campanii de phishing și în numele altor servicii
ANAF nu este singurul serviciu care a fost victima unei astfel de campanii de phising. În trecut au mai fost cazuri când servicii ale băncilor au fost clonate pentru a trimite mesaje înșelătoare utilizatorilor, dar și alte servicii ale diferitelor instituții sau firme care cer datele de autentificare sau cardurile clienților.
Ultimul atac cibernetic de amploare care i-a vizat pe români a fost anul trecut, când s-au primit mesaje telefonice și e-mail-uri cu privire la colete care urmau să fir livrate, destinatarii fiind invitați să deschidă link-urile atașate pentru a vedea starea distribuției.
Cea mai recentă tentativă de fraudă este adresată clienților OLX care sunt astfel păcăliți să trimită bani pentru livrarea produselor în contul hackerilor.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook