Simona Ionescu / Redactor Șef

Atenție la pisici! Riscați să le îmbolnăviți din prea multă dragoste. Studiu

Atenție la pisici! Riscați să le îmbolnăviți din prea multă dragoste. Studiu
S-a dovedit științific deja: persoanele care au COVID-19 pot transmite boala animalelor lor de companie. Cu cât relația dintre animale și stăpâni e mai apropiată, cu atât pericolul e mai mare.

Atenție la pisici! Pisicile care dorm în pat cu stăpânii „au un risc mai mare de infectare”, arată un studiu prezentat la Congresul European de Microbiologie Clinică şi Boli Infecţioase (ECCMID), relatează EFE. Cercetări derulate deja au demonstrat că pisicile şi câinii pot contracta SARS-CoV-2 de la stăpânii lor. Până acum nu era foarte clar în ce măsură şi ce anume face să crească riscul unei posibile infectări.

O echipă a Universităţii Guelph (Canada) a studiat atât câini şi pisici care trăiesc în aceiaşi locuinţă cu stăpânii bolnavi de COVID-19. În paralel au fost studiate şi alte animale din adăposturi sau care trăiesc pe stradă.  Echipa a făcut teste de anticorpi unui număr de 48 de pisici şi 54 de câini din locuinţe. Dar și altor 75 de animale din adăposturi şi în cazul a 75 de feline ce trăiau pe stradă şi care fuseseră îngrijite în clinici veterinare.

În cazul animalelor de casă, proprietarii au completat un formular despre cât timp petreceau în compania lor, dacă le mângâiau sau sărutau, dacă acestea dormeau în poala lor sau în pat cu ei.
În cazul animalelor cu stăpân, 67% dintre pisici şi 43% dintre câini au avut rezultate pozitive la testul de anticorpi, faţă de 9% dintre animalele din adăposturi şi 3% dintre pisicile de pe stradă.

Cercetătorii au stabilit și cum s-a manifestat boala în cazul animalelor. Câinii care au avut COVID-19 au prezentat simptome uşoare care au dispărut la scurt timp. În cazul pisicilor, situaţia a fost similară. Dar, în cazul felinelor s-au înregistrat şi forme mai grave.

Atenție la pisici! Riscați să le îmbolnăviți

Concluzia a fost clară. Timpul petrecut de stăpâni în compania câinilor lor şi tipul de contact cu aceştia nu au influenţat riscul de infectare al patrupedului.

În schimb, pisicile care petreceau mult mai mult timp cu stăpânul lor „păreau să aibă un risc mai mare de infecţie”, au explicat cercetătorii. Cele mai expuse s-au dovedit a fi cele care dormeau în pat cu stăpânii. Conform autorilor studiului, biologia pisicilor le face mai susceptibile la COVID-19 decât câinii. Pe de altă parte pisicile dorm mai aproape de faţa stăpânului lor face să crească expunerea lor la orice infecţie.

Sursa foto: Pixabay

A prezis munca de acasă, noi tipuri de iubire, clonarea și Internetul 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre