Amenzi mai mari și drepturi noi pentru persoanele care dețin permis categorie B, din ianuarie 2025. Ce trebuie să știe șoferii.
Ce trebuie să știe deținătorii de permis categoria B
Începând cu 1 ianuarie 2025, intră în vigoare noi reglementări care vizează aspecte legislative dar și administrative pentru șoferi. Punctul de amendă crește de la 165 lei, cât este în prezent, la 202 lei.
Noi drepturi pentru deținătorii de permis categoria B
Potrivit Antena 3, șoferii care dețin permis categoria B vor putea să conducă și motociclete, dacă au vârsta de peste 24 de ani și dețin permisul de conducere de cel puțin doi ani.
De asemenea, șoferul trebuie să dovedească că a absolvit un curs de instruire de minim zece ore, la o școală autorizată de conducere pentru autovehicule încadrate în categoria A. Nu în ultimul rând, motocicleta trebuie să aibă cutie automată și o capacitate cilindrică de maximum 125 cmc.
Reguli noi pentru viitorii șoferi
Persoanele care termină școala de șoferi vor putea să susțină examenul auto în orice oraș din țară, nu doar în cel de reședință. Este o decizie care va simplifica procesul pentru candidați. Începând cu anul viitor, șoferii pot solicita notificări prin email sau SMS în ceea ce privește expirarea permisului.
Aceștia urmează să fie informați la timp pentru a-și reînnoi documentele. Șoferii care au camere de bord trebuie să fie extrem de atenți. Dacă vor încălca regulile de circulație înregistrările vor putea fi înlocuite ca probe de autorități.
Certificat RAR Autopas
Pentru tranzacțiile auto va fi necesar certificatul RAR Autopas, document care include informații despre istoricul mașinii. În altă ordine de idei, pentru a crește siguranța rutieră, șoferii care au anumite simptome care le poate afecta condusul, vor trebui să facă o evaluare psihologică.
Modificări la roviniete și reguli antidrog/alcool
Vor fi modificări din primăvară și la roviniete, care vor avea perioade de valabilitate diferite față de cele din acest moment. Nu în ultimul rând, șoferii care refuză testele rapide de alcool sau antidrog își vor recupera permisul în 72 de ore, dacă rezultatele de la IML nu confirmă consumul.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook