Azi e Ziua Mondială a Presei. MediaSind cere guvernanților să recunoască jurnaliștilor statutul de „lucrători esențiali!”

Azi e Ziua Mondială a Presei. MediaSind cere guvernanților să recunoască jurnaliștilor statutul de „lucrători esențiali!”
Sindicatul Român al Jurnaliștilor și Federația FAIR- MediaSind au început demersurile  pentru introducerea jurnaliștilor în categoria condițiilor de muncă speciale, ceea ce ar putea acorda jurnaliștilor posibilitatea de a ieși cu 13 ani mai devreme la pensie!

De  3 mai – Ziua Libertății de Exprimare Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind a cerut guvernanților să acorde prin lege statutul de lucrători esențiali jurnaliștilor și lucrătorilor din mass-media! Așa cum Federația Europeană a Jurnaliștilor a solicitat, în mai multe rânduri, guvernelor statelor UE să considere jurnaliștii drept lucrători esențiali, MediaSind cere Guvernului României să  le acorde lucrătorilor din mass-media compensațiile adecvate pentru acest statut, inclusiv prin introducerea în noua Lege a Pensiilor sau modificarea actualei legi a unor prevederi specifice care să le recunoască condițiile speciale de muncă, ceea ce ar putea  permite ieșirea cu 13 ani mai devreme la pensie.

Viață pusă în pericol, amenințări și loviri

Acum când există războiul din Ucraina, iar fenomenul fake-news a luat o amploare îngrijorătoare, este necesar mai mult ca oricând ca munca jurnaliștilor profesioniști să fie susținută și de la nivel guvernamental prin luarea unor decizii urgente și eficiente. Este bine cunoscut faptul că jurnaliștii din mass-media au o muncă stresantă, care le afectează în orice moment sănătatea. Sunt multe cazuri când jurnaliști profesioniști au clacat, unii chiar recurgând la măsuri extreme. Totodată, viața acestora este pusă în pericol din cauza specificului activității sale, mulți colegi fiind amenințați, loviți sau chiar uciși. În acest sens,  un raport al Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor arată că jurnalismul este una dintre cele mai periculoase meserii.

În baza hotărârii Congresului Federației Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind privind demararea demersurilor pentru introducerea unor categorii de angajați din Cultură și Mass-Media în condițiile speciale prevăzute de Legea nr.263/2010, liderii organizației au înregistrat la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale Expunerea de motive și lista funcțiilor din cultură și mass-media care să beneficieze de aceste condiții.

Precizăm că Lista funcțiilor din mass-media propuse în categoria condițiilor de muncă speciale cuprinde majoritatea pozițiilor redacționale și tehnice și a fost întocmită în baza deciziilor Adunărilor generale ale SRJ MediaSind și ale  filialelor MediaSind TVR, MediaSind Radio România, MediaSind AGERPRES și MediaSind Freelancferi ce au avut loc la începutul acestui an.

Și jurnaliștii care lucrează la privat trebuie să beneficieze de drepturi ca în Uniunea Europeană

În acord cu Federația Europeană a Jurnaliștilor, unde suntem afiliați prin Federația FAIR-MediaSind, considerăm că a venit timpul ca și colegii noștri din instituțiile publice și private de mass- media să primească aceleași drepturi ca și cei din instituțiile similare din Uniunea Europeană. Ei trebuie să se bucure inclusiv de statutul solicitat încă din anul 2020 de Federația Europeană a Jurnaliștilor prin campania „Jurnaliștii sunt lucrători esențiali!” (amănunte aici: Campaign: Journalists are #EssentialWorkers) .

Și  organizaţia „Reporteri Fară Frontiere” a publicat un raport în care prezintă că agresiunile asupra jurnaliștilor sunt din ce în ce mai barbare, încercarea de a descuraja jurnalismul de investigaţie sau relatările de la faţa locului fiind evidente. În România, nu există lună în care un jurnalist să nu fie agresat sau amenințat.

Situație critică la Agerpres

Iar demersurile MediaSind nu s-au oprit aici! Tot astăzi, 3 mai 2023, având în vedere pericolul în care se află colegii din ANP AGERPRES din cauza unei măsuri dispuse de Curtea de Conturi în urma unei interpretări controversate a Legii Salarizării Unitare care ar provoca drastice diminuări salariale, SRJ MediaSind a solicitat Coaliției guvernamentale să modifice prin Ordonanță de urgență legea de organizare și funcționare a acestei importante instituții strategice de presă. Expunerea de motive și proiectul de modificare a Legii AGERPRES  au fost transmise președinților PNL, PSD și UDMR,  susține ca salarizarea personalului AGERPRES să fie făcută în aceleași condiții juridice ca și ale colegilor din Societatea Română de Radiodifuziune și Societatea Română de Televiziune, precum și alte prevederi care conferă și confirmă calitatea de serviciu public de interes național.

Modificarea Legii SRR și SRTV se află încă în dezbaterea Camerei Deputaților

De asemenea, având în vedere sutele de procese  (majoritatea câștigate de MediaSind TVR) aflate pe rolul instanței din cauza interpretării eronate de către controlorii delegați de la Ministerul Finanțelor Publice a calității de serviciu public de interes național a SRR și SRTV, SRJ MediaSind cere coaliției urgentarea adoptării în Parlament a proiectului privind modificarea Legii SRR și SRTV aflat în dezbaterea Camerei Deputaților.

(Comunicat primit la redacție de la MediaSind. Intertitlurile ne aparțin)

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre