Simona Ionescu / Redactor Șef

Bani mai mulți pentru ajutorul de înmormântare. Ce acte vă sunt necesare

Bani mai mulți pentru ajutorul de înmormântare. Ce acte vă sunt necesare
Dacă treceți prin momente dificile și aveți nevoie de ajutor de înmormântare, trebuie să știți că acesta a fost majorat.

Potrivit legii, ajutorul de înmormântare se acordă la decesul unei persoane asigurare, dar și neasigurate.

De acest ajutor primit de la stat poate beneficia o singură persoană. E vorba de soțul rămas în viață, copil, părinte, tutore sau orice persoană care are documente din care să reiasă că a plătit cheltuielile de înmormântare.

Care este valoarea acestuia

Pentru anul 2023 ajutorul de înmormântare se ridică la suma de 6789 de lei, pentru persoanele asigurare. Pentru membrii de familie ai asiguratului sau pensionarului suma este de 3395 de lei.

Pentru a beneficia de acesta trebuie să mergeți la casa de pensii, dacă persoana decedată e pensionar sau asigurat sau la instituția care gestionează bugetul asigurărilor pentru șomaj, dacă decedatul e șomer. Veți putea lua banii în trei zile de la depunerea cererii. Dacă apelați la ajutorul unei firme de pompe funebre, se va încheia un contract cu aceasta și talonul de pensie și reprezentanții instituției se vor ocupa de toate formalitățile.

Ce acte aveți nevoie pentru ajutor de înmormântare

Pentru a putea beneficia de ajutorul de înmormântare aveți nevoie de cerere, certificat de deces în original și copie, actul de identitate al solicitantului, original și copie. De asemenea, mai sunt necesare acte de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte în ce grad de rudenie se află cu decedatul și dovada că ați plătit înmormântarea.

Potrivit legii, vă mai trebuie o adeverință din care să rezulte că la data decesului, membrul de familie cu vârsta cuprinsă între 18 şi 26 de ani urma o formă de învăţământ organizată potrivit legii în original. Dar și o adeverință din partea angajatorului din care să reiasă că persoana decedată era asigurată la data decesului. După caz, cel care solicită ajutor de deces, poate da o declarație pe propria răspundere că membrul de familie nu era asigurat sau pensionar.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre