Simona Ionescu / Redactor Șef

Bill Gates vrea să facă unt din dioxid de carbon și hidrogen. Și nu se oprește aici

Bill Gates vrea să facă unt din dioxid de carbon și hidrogen. Și nu se oprește aici
Bill Gates a investit o sumă uriașă de bani într-un start-up californian ce crede că poate o pastă grasă bogată, asemănătoare untului, folosind doar dioxid de carbon și hidrogen.

Compania din San Jose, Savor, utilizează un proces termochimic pentru a-și crea grăsimea asemănătoare celei animale, care nu are amprenta ecologică a industriei produselor lactate și a alternativelor pe bază de plante. Cum va arăta untul lui Bill Gates.

„Au dezvoltat un proces care implică preluarea dioxidului de carbon din aer și a hidrogenului din apă”

„Au pornit de la faptul că toate grăsimile sunt formate din lanțuri variate de atomi de carbon și hidrogen. Apoi și-au propus să producă aceleași lanțuri de carbon și hidrogen fără a implica animale sau plante.

În cele din urmă, au dezvoltat un proces care implică preluarea dioxidului de carbon din aer și a hidrogenului din apă, încălzirea și oxidarea acestora pentru a declanșa separarea acizilor grași și apoi formularea grăsimilor”, a scris Bill Gates pe blog.

„Suntem cu un pas mai aproape de atingerea obiectivelor noastre climatice”

Conform Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, animalele sunt responsabile pentru 14,5% din totalul emisiilor globale de gaze cu efect de seră. Iar alternativele de grăsimi animale care utilizează ulei de palmier contribuie la despăduriri pe scară largă și la pierderea biodiversității.

Va fi sprijinul entuziast al lui Gates suficient pentru a-i face pe oameni să fie încântați de untul făcut din CO2? Ideea de a trece la grăsimi și uleiuri fabricate în laborator poate părea ciudată la început.

Dar potențialul lor de a reduce semnificativ amprenta noastră de carbon este imens. Prin valorificarea tehnologiilor și proceselor dovedite, suntem cu un pas mai aproape de atingerea obiectivelor noastre climatice”, mai spune Bill Gates.

„Untul” Savor, o provocare pentru viitor

„Untul” Savor este ușor de produs, dar convingerea oamenilor să renunțe la unt și la alte produse lactate pentru alimente „experimentale” va rămâne o provocare în viitorul apropiat. Gates speră, totuși, că sprijinul său va schimba mentalitatea oamenilor.

„Marea provocare este să scădem prețul, astfel încât produse precum cele de la Savor să devină accesibile maselor, fie la același cost ca grăsimile animale, fie mai puțin.  Savor are o șansă bună de succes aici, deoarece etapele cheie ale procesului lor de producere a grăsimilor funcționează deja în alte industrii.

Procesul nu eliberează gaze cu efect de seră și nu utilizează terenuri agricole și mai puțin de o miime din cantitatea de apă pe care o utilizează agricultura tradițională. Și cel mai important, are un gust foarte bun. Ca și cel real”, a mai spus Bill Gates.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre