Simona Ionescu / Redactor Șef

Blocul blestemat din Ucraina. Copiii s-au îmbolnăvit grav, iar locuitorii au fost convinși că e vorba despre o vrajă

Blocul blestemat din Ucraina. Copiii s-au îmbolnăvit grav, iar locuitorii au fost convinși că e vorba despre o vrajă
Blocul cu numărul 7 de pe strada Gvardeytsiv Kantemirovtsiv (cunoscută acum ca strada Mariyi Pryimachenko) din Kramatorsk, Ucraina, a luat patru vieți. Să fie fost o vrajă la mijloc așa cum bănuiau ucrainenii?

În perioada anilor 1980, blocul de pe strada Gvardeytsiv Kantemirovtsiv din Ucraina era considerat de lux. Din nefericire însă, patru suflete care au locuit acolo și-au pierdut viața și s-a crezut, inițial, că ar fi vorba de o vrajă.

La un an după ce s-au mutat, fiica lor de 18 ani a murit

Echipat cu un lift și apă caldă curentă, acest complex de apartamente emana un nivel de lux care nu era întâlnit în mod obișnuit în clădirile rezidențiale din epoca sovietică. Prima familie s-a mutat în 1980. Nu ar fi putut cere mai mult. Era, fără îndoială, printre cele mai bune apartamente din oraș.

Cu toate acestea, plăcerea lor a fost de scurtă durată. La doar un an după ce s-au mutat, fiica lor adolescentă de 18 ani a fost diagnosticată cu leucemie și a murit în câteva luni. Familia abia își revenise din această tragedie când fiul lor de 16 ani s-a îmbolnăvit de aceeași boală cumplită și a murit la scurt timp după aceea. Aceasta a fost urmată de un alt deces: mama lor. A treia victimă a leucemiei.

Tragedia a lovit din nou în 1987

Familia s-a întrebat dacă nu cumva apartamentul era blestemat, dar povestea misterioasei afecțiuni nu a avut parte de o audiență mai largă, iar medicii au pus boala pe seama unei eredități precare. Familia s-a mutat curând, iar comitetul executiv al orașului a dat cheile apartamentului unei alte familii.

În 1987, tragedia i-a lovit din nou pe rezidenți. Băiatul lor adolescent a murit de leucemie, iar fratele său mai mic era în stare critică la spital. Tatăl distrus a făcut presiuni pentru o anchetă. Abia doi ani mai târziu, autoritățile au fost suficient de convinse pentru a trimite o echipă de investigatori cu un dozimetru.

Nivel de radiații în apartament din cauza unei mici capsule ce conținea cesiu

Apartamentul plin de radiații a luat patru vieți

Aceștia au descoperit un nivel ridicat de radiații în apartament, mai ales în camera unde dormeau copiii, unde era peste așteptări. Anchetatorii au aflat în cele din urmă că radiațiile proveneau de la pereți. Locuitorii clădirii au fost rapid evacuați, iar peretele a fost demontat. Bucata de beton a fost trimisă la Institutul de Cercetări Nucleare din Kiev, de unde oamenii de știință au extras o mică capsulă care conținea cesiu 137, foarte radioactiv, de tipul celui utilizat în indicatoarele de nivel de radiații.

Nivelul de radiații a revenit acum la nivelul normal

După numărul de serie gravat pe capsulă, s-a stabilit că obiectul se pierduse într-o carieră din care se extrăgea pietrișul pentru construcția apartamentului. Printr-o întâmplare, capsula s-a amestecat cu betonul și a rămas blocată în pereții dintre apartamentele 85 și 52, în apropierea paturilor copiilor, ceea ce a dus la o tragedie care a dus la pierderea a patru vieți.

În cele din urmă, alte șaptesprezece persoane au fost recunoscute că au primit doze diferite de radiații și au fost tratate corespunzător. Clădirea 7 se află și astăzi în picioare, iar oamenii încă locuiesc în ea. Nivelul de radiații a revenit acum la nivelul normal.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre