Simona Ionescu / Redactor Șef

Povestea jurnalistei care a devenit lunetist profesionist în războiul din Ucraina

Povestea jurnalistei care a devenit lunetist profesionist în războiul din Ucraina
Poveștile de pe frontul din Ucraina sunt emoționante sau cutremurătoare, deseori. Adevărați eroi ajung în prim plan, așa cum este și această femeie care a nu a stat pe gânduri și a plecat să își apere țara încă din prima zi a conflictului. Văzând imagini cu ea împușcând inamici, prietenii soțului ei i-au spus acestuia că, în locul lui, ar avea grijă să nu se certe niciodată cu ea.

Jurnalista Olena Bilozerska, care a devenit lunetist profesionist în Ucraina, ajungând celebră pe întreg mapamondul cu cele zece victime pe care le-a făcut în tranșeele din Donbas, are o poveste cu adevărat interesantă. Originară din Kiev, în vârstă de 44 de ani ea a fost poetă și jurnalistă, foarte apreciată în fosta ei carieră, de scriitoare.

Olena este acum ofițer în Departamentul de Informații al Ministerului Apărării din Ucraina. Mai precis, face parte din faimosul batalion Artan, ce are la activ numeroase misiuni de succes.

Jurnalista –  lunetist a ajuns celebră cu zece victime în tranșeele din Donbas

Fosta jurnalistă și-a început cariera ca lunetistă voluntară în 2014, iar de atunci a luat parte la zeci de misiuni periculoase împotriva separatiștilor, timp de trei ani și jumătate. În 2017, s-a întors la Kiev şi a urmat cursuri de artilerist timp de un an, la Universitatea Națională de Apărare. După absolvire a primit grad de ofițer. Este notabil în cariera ei un moment de acum șapte ani. În 2017, într-o singură noapte, lunetista jurnalistă a doborât trei separatiști de la 200 de metri.

Olena Bilozerska a devenit lunetistă voluntară în anul 2014. Înainte fusese jurnalistă și poetă (Sursa foto: Facebook)

Olena Bilozerska a activat apoi doi ani în Marina Ucrainei. Apoi, în anul 2020 a fost trecută în rezervă. În același an, Olena a publicat cartea, „Jurnalul unui soldat ilegal”, volum în care a descris experiența sa de pe front. În timpul actualului conflict ea s-a remarcat în  tranșeele din Donbas.

Previziuni pentru Vladimir Putin

Cu câteva zile înainte de invazia Rusiei, care a declanșat războiul din Ucraina, când devenise clar că un conflict era iminent, ea s-a înrolat din nou, împreună cu soțul ei și cu camarazii alături de care luptaseră încă din 2014. „Ne-am prezentat la datorie din prima zi a războiului, pe 24 februarie 2022”, a declarat Olena Bilozerska într-un interviu exclusiv pentru Adevărul. Chiar dacă acum este între-un departament de infirmații, a fost mult timp pe front. Ea spune că nu poate dezvălui numărul total al victimelor sale decât după încetarea conflictului.

În același interviu, lunetista a detaliat cum crede ea că va sfârși liderul de la Kremlin. „Cred că Vladimir Putin nu va muri de moarte bună. Și din păcate nu va trăi să vadă Tribunalul Internațional unde ar trebui să fie judecat. Când elita din Rusia va realiza că regimul lui Putin a devenit neprofitabil, el va fi otrăvit sau ucis în alt mod de către acoliții săi. Următorul lider al Rusiei nu va fi un prieten al Ucrainei, dar va trebui să caute pacea cu țările din Vest pentru a reconstrui Rusia devastată de război și tocmai de aceea va face unele concesii”, a punctat fosta jurnalistă.

Sursa foto: YouTube, Facebook

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre