Simona Ionescu / Redactor Șef

Breaking news! A MURIT PELE! Doliu mondial – Ce l-a răpus pe legendarul fotbalist

Breaking news! A MURIT PELE! Doliu mondial – Ce l-a răpus pe legendarul fotbalist
Legendarul fotbalist s-a stins în urma unei lungi suferințe. Diagnosticat cu cancer la colon, Pele a zăcut pe patul de spital în ultima vreme. Familia i-a fost alături, știind că momentul dramatic se apropia.

Legenda fotbalului brazilian Pelé – probabil cel mai mare jucător de fotbal din toate timpurile – a murit la 82 de ani.

Triplul câștigător al Cupei Mondiale a decedat la un spital din Sao Paulo, înconjurat de cei dragi, în urma unei lupte îndelungate cu cancerul.

Pelé a fost diagnosticat inițial cu această boală în 2021, iar în ultimul an a intrat și a ieșit din centre medicale. Din păcate, starea sa s-a agravat recent… forțându-l să petreacă ultimele două luni pe un pat de spital.

A trăit petru ultima oară emoțiile Cupei Mondiale

Pelé a reușit să urmărească Cupa Mondială din 2022 în ultimele sale zile … și chiar a scris un mesaj de felicitare pe pagina sa de socializare pentru Lionel Messi și Kylian Mbappe după finala epică dintre Argentina și Franța.

De asemenea, el i-a scris o notă emoționantă lui Neymar după o performanță uriașă pentru Brazilia la începutul faimosului turneu.

UPDATE: Mesajul emoționant de adio transmis de Cristiano Ronaldo

Pele & Ronaldo

„Cele mai profunde condoleanțe întregii Brazilii și, în special, familiei dlui Edson Arantes do Nascimento. Un simplu „la revedere” de la eternul rege Pelé nu va fi niciodată suficient pentru a exprima durerea care cuprinde întreaga lume a fotbalului în acest moment. O sursă de inspirație pentru atâtea milioane de oameni, o referință de ieri, de azi, dintotdeauna. Afecțiunea pe care mi-a arătat-o mereu a fost reciprocă în toate momentele pe care le-am împărtășit, chiar și la distanță. Nu va fi uitat niciodată, iar amintirea lui va dăinui veșnic în fiecare dintre noi, iubitorii de fotbal. Odihnește-te în pace, rege Pelé.”, a transmis Ronaldo la câteva minute după ce a aflat trista veste.

 

Lucruri mai puțin știute despre legendarul Pele. Cu ce juca fotbal în copilărie și la ce cariera visa

 O legendă a fotbalului mondial a ajuns să strălucească pornind din sărăcie. Viața de poveste a lui Pele s-a scris cu multă muncă, ambiție și un talent fabulos.

Edson Arantes do Nascimiento s-a născut la Três Corações, Brazilia, părinții săi fiind Joãn Ramos do Nascimento, cunoscut sub numele de Dondinho și Celeste Arantes. Micul Pele a crescut în acest orășel, la aproximativ 300 de kilometri de Rio de Janeiro.

Pele a fost primul copil al familiei lui Dondinho, iar după naștere, părinții l-au poreclit Edison, după numele inventatorului Thomas Edison. La școală însă, colegii i-au spus Pele. Era un băiat mereu vesel care nu se supăra niciodată dacă era luat în batjocură sau dacă colegii îi creau probleme. Zâmbea chiar și atunci când era deranjat de ceva. Pentru că avea probleme de pronunție a anumitor cuvinte, colegii l-au poreclit Pele. Băiatul nu reușea niciodată să pronunțe corect numele portarului de la echipa sa de fotbal preferată și în loc de „Bile” îi spunea „Pile”.

Într-un interviu acordat mai târziu, Pele a spus că această poreclă nu i-a plăcut deloc.

„Nu era porecla pe care mi-o doream în copilărie. Familia mea îmi spunea Dico, prietenii de pe stradă îmi spuneau Edison. Când colegii de școală au început să mă strige Pele, nu-mi plăcea deloc. Am crezut că e un nume de gunoi. Apoi am aflat că numele acesta este și în Biblie. În ebraică Pele înseamnă miracol. Un teolog a descoperit asta și apoi mi-a spus. Azi iubesc acest nume – dar pe vremea aceea mă aducea la disperare”

Nu avea bani să-și cumpere o minge

El visa să ajungă pilot, însă micul Pele a intrat în lumea sportului, încurajat de tatăl său care era fotbalist.

Astfel, Dindinho a devenit primul lui antrenor profesionist. Nu o dată Pele a povestit despre sprijinul pe care i-l acorda mama sa atunci când venea vorba de cariera în aviație și despre cât de tare îi displăcea ei auzindu-l că-și dorește să devină fotbalist.cea mai mare durere pe care a avut-o în copilărie a fost legată de faptul că erau săraci. Nu avea bani nici măcar să-și cumpere o minge.

În copilărie, Pele juca fotbal folosind o șosetă umplută cu hârtii, iar la un moment dat a înlocuit-o cu fructe de mango și de aceea, încă de mic a trebuit să-și ia tot felul de job-uri ca să câștige bani.

Cu toate acestea, după ce a primit primele lecții de fotbal de la tatăl său, a jucat la câteva echipe de amatori. La scurt timp a început să-și pună în practică talentul supranatural, formându-și astfel un stil propriu de a juca fotbal. La vremea respectivă, fotbalul în sală devenea tot mai popular în Brazilia, iar Pele se descurca de minune la asta, având niște abilități excelente de dribling și pase.

„Mama mea este o femeie fantastică”

Tatăl lui Pele, Dondinho a fost atacant la centru al echipei de fotbal al mai multor echipe braziliene. Nu doar că a fost un mare fotbalist, ci și un mentor și cel mai bun prieten al fiului său.

Dodinho a jucat pentru câteva echipe mici de club în timpul carierei sale. Chiar dacă nu a făcut minuni pe terenul de fotbal ca fiul lui, a fost extrem de apreciat.

În anii de început de secol, a fi fotbalist în Brazilia era cea mai prost plătită meserie. Din acest motiv Dondinho s-a retras din fotbal pentru a-și găsi alte job-uri mai bănoase. După ce s-a retras, Dondinho s-a angajat ca om de serviciu la un spital pentru a câștiga mai mulți bani cu care să poată susține cariera de sportiv a fiului lui. Dondinho a murit la vârsta de 89 de ani, în Sao Paulo.

Mama lui Pele, Celeste Arantes a fost menajeră înainte de a se transforma într-o femeie de casă cu normă întreagă.

„Mama mea este o femeie fantastică”, spunea Pele. „Întotdeauna s-a preocupat de familie și de educația mea, învățându-mă cum să respect oamenii”. Pele era foarte apropiat de mama sa, la fel de apropiat cum era și de tatăl său. Însă Dona Celeste nu a privit niciodată cu ochi buni cariera de fotbalist, spunând că fotbalul îngroapă toate visurile și este calea sigură către sărăcie. Ea își dorea ca Pele să se concentreze pe studiu.

Patru mari iubiri

Prima soție a lui Pele a fost Rosemeri dos Reis Cholbi, cu care s-a căsătorit în 1966. Cei doi au avut împreună două fiice și 18 ani mai târziu au divorțat. Din 1981 și până în 1982, Pele a avut o relație amoroasă cu Xuxa, pe care a ajutat-o dă devină model. Xuxa avea numai 17 ani când a intrat în această relație cu Pele.

În 1994, Pele s-a căsătorit cu psihologul și cântăreața de gospel, Assiria Lemos Seixas, într-o ceremonie care a avut loc în orașul brazilian de coastă, Recife. Peste 170 de polițiști au vegheat la siguranța cuplului și a celor 300 de invitați veniți la ceremonia ce a avut loc la Biserica episcopală anglicană. Amândoi mirii erau la a doua căsătorie, iar după nuntă ea a dat naștere unei perechi de gemeni, Joshua și Celeste. Din păcate, s-au despărțit în 2008, după 14 ani de relație.

În iunie 2016, când Pele avea 75 de ani, s-a căsătorit cu Marcia într-o mică ceremonie religioasă ce a avut loc în Guaruja, pe coasta orașului Sao Paulo. Relația lor dura de 6 ani înainte ca cei doi să ajungă în fața altarului.

La 17 ani a întrat în naționala Braziliei

În plan sportiv, Pele a semnat cu clubul de fotbal Santos, când avea 15 ani. În meciul de ligă al debutului său, a marcat patru goluri împotriva FC Corinthians, pe 7 septembrie 1956.

La vârsta de 17 ani, Pele a fost selecționat pentru a juca în naționala Braziliei, la Campionatul Mondial de fotbal din 1958 din Suedia. La vârsta de 17 ani, Pele a devenit cel mai tânăr jucător de fotbal care a câștigat o cupă mondială. În finala jucată cu Suedia, echipa gazdă, Perla neagră – cum i se spunea – a înscris de două ori.

La acel campionat Pele a început să poarte tricoul cu numărul 10. Anul 1958 a fost primul an în care Brazilia a câștigat un Campionat Mondial, evident, cu ajutorul lui Pele. Până atunci, așa cum spunea și mama lui Pele, fotbalul brazilian era un sport al săracilor și, deși cu opt ani înainte Brazilia a fost țară gazdă și a construit unul dintre cele mai mari stadioane din lume, nu a reușit niciodată să fie câștigătoare.

Pele a jucat și în Campionatul Americii de Sud. În competiția din 1959 a fost numit cel mai bun jucător al turneului, fiind golgeterul ce a înscris 8 goluri, ducând Brazilia pe locul doi în campionat, deși echipa nu a avut nici o înfrângere.

La clubul de fotbal Santos, ziua de 19 noiembrie este „Ziua Pele” în care se aniversează cele 1000 de goluri ale lui.

Pele este al cincilea golgeter din istoria Campionatelor mondiale de fotbal și al doilea brazilian, după Ronaldo.

În 1997, Pele a primit un ordin onorific de cavaler britanic, după ce în 1995 a fost numit Ministrul Sportului în Brazilia. A fost votat sportivul secolului de către Comitetul Olimpic Internațional în 1999.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre