Hotărârea privind stabilirea tarifelor de primă maxime şi a altor măsuri aplicabile de către societăţile de asigurare care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi de tramvaie, s-a aflat miercuri pe masa de lucru a Guvernului și a fost aprobată în urmă cu puțin timp. Noua hotărâre garantează că timp de șase luni tarifele la RCA nu vor putea fi majorate.
Măsura are în vedere „îngheţarea temporară, pentru 6 luni, a tarifelor de primă practicate de către asigurătorii RCA pentru contractele RCA încheiate ulterior datei intrării în vigoare a prezentului act normativ la nivelul tarifelor de primă proprii calculate şi practicate de către aceştia la data de 28 februarie 2023, tarife care au fost practicate anterior publicării tarifelor de referinţă de către ASF în luna martie 2023, astfel fiind asigurată o dispersie a riscurilor la nivelul pieţei de asigurări”.
„Prin aplicarea acestei măsuri se elimină potenţialul impact negativ al creşterii preţurilor inclusiv ca urmare a inflaţiei şi a luării în calcul a ultimului tarif de referinţă publicat de către ASF în luna martie 2023”, se precizează în document.
Plafonări ale RCA s-au mai decis și în trecut
Amintim că la finele lunii trecute, același proiect legislativ ajunsese pe masa de lucru a Guvernului, dar a fost amânat pentru azi, pentru a fi analizate cele mai bune opţiuni, potrivit unei informări din partea Executivului. O măsură similară, de plafonare a prețului RCA pe o perioadă de șase luni a mai fost luată în toamna anului 2016.
Plafonarea e o măsură de protejare a populației și mediului de afaceri elaborată de Ministerul Finanțelor în colaborare cu Autoritatea pentru Supraveghere Financiară. Conform autorității, măsura este necesară pentru stabilitatea pieței și pentru diminuarea efectelor scumpirii polițelor RCA, ca urmare a recentei ieșiri de pe piață a celui mai mare asigurător în domeniu.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook