În ultimii cinci ani, dreptul de a se lăuda cu cea mai lungă baghetă din lume nu a aparținut locuitorilor unui mic sat sau oraș din Franța, ci unui grup de brutari aflați la 800 de kilometri distanță, în Como, Italia. A apărut cea mai lungă baghetă din lume.
„Recordul mondial pentru cea mai lungă baghetă a fost doborât”
Duminică, în ziua de Paște, un grup de 12 brutari din Franța a încercat să rectifice acest lucru. Timp de 14 ore au frământat, modelat și copt o baghetă unică. Iar eforturile lor s-au finalizat cu un mare succes. „Recordul mondial pentru cea mai lungă baghetă a fost doborât”, a scris municipalitatea din Suresnes, în suburbiile vestice ale Parisului, pe contul său de socializare. „Bagheta realizată astăzi la Suresnes măsoară 140,53m!”
„Dacă există un record, acela ar trebui să ne aparțină nouă, în Franța”
Brutarii începuseră să muncească de la ora 3 dimineața în speranța de a bate recordul existent, de 132,62 metri. Deși se crede că aproximativ 320 de baghete sunt vândute în fiecare secundă în Franța, isprava din 2019 a Italiei nu a fost prima dată când țara a revendicat titlul de cea mai lungă baghetă.
În 2015, o baghetă de 122 de metri coaptă la Expo Milano a fost certificată ca fiind un record. „În Italia? Este o nebunie. Dacă există un record, acela ar trebui să ne aparțină nouă, în Franța”, a declarat un localnic pentru ziarul Le Parisien în această săptămână, în timp ce ieșea dintr-o brutărie, cu o baghetă bine ascunsă sub braț.
„Aluatul va fi frământat, modelat la fața locului și apoi copt în fața publicului într-un cuptor cu rolă”
Sentimentul a fost împărtășit de brutarii care s-au adunat la Terrasse du Fécheray din Suresnes, unde încercarea lor de a bate recordul s-a desfășurat pe fundalul unei priveliști superbe a Parisului și a Turnului Eiffel. „Sper că vom reuși să recuperăm recordul pentru Franța”, a scris Sylvain Lecarpentier, unul dintre participanți, într-o postare pe rețelele de socializare în perioada premergătoare evenimentului.
Într-o declarație de publicitate a evenimentului, organizatorii au prezentat provocarea epuizantă cu care s-au confruntat brutarii. „Aluatul va fi frământat, modelat la fața locului și apoi copt în fața publicului într-un cuptor cu rolă, sub un cort. Va fi făcut conform regulilor artei, având ca singure ingrediente făină de grâu, apă, drojdie și sare. Bagheta, care trebuia să aibă o grosime de cel puțin 5 cm pe toată lungimea sa, ar trebui să dureze aproximativ opt ore pentru a fi coaptă”, se arată în comunicat.
Bagheta a fost tăiată și împărțită publicului
La aproximativ 13 ore după ce brutarii au început, municipalitatea a declarat că bagheta era gata. „Acum marea întrebare este: cât de mare este #baguette-ul nostru?”, a întrebat aceasta pe rețelele de socializare, adăugând într-o fotografie a baghetei în timp ce era măsurată. Bagheta a fost tăiată pentru a fi împărțită publicului, precum și distribuită persoanelor care locuiesc pe străzile din Suresnes.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook