Simona Ionescu / Redactor Șef

Rețeta unui mic dejun perfect: Cum se prepară delicioasa baghetă franțuzească + Istoria ei senzațională

Rețeta unui mic dejun perfect: Cum se prepară delicioasa baghetă franțuzească + Istoria ei senzațională
Zilele trecute s-a celebrat Ziua baghetei franţuzeşti (#FrenchBreadDay), o ocazie numai bună să cunoaștem mai îndeaproape povestea acestui inedit produs de panificație. Dacă nu aveți o brutărie în zonă, care să prepare baghete, puteți încerca să o preparați singuri, acasă.

Potrivit Observatoire du Pain, o sursă de referinţă din domeniul alimentar, francezii consumă 320 de baghete în fiecare secundă, în fiecare zi.

Există mai multe poveşti despre originile baghetei franţuzeşti. Una din ele are legătură cu Napoleon Bonaparte. Se spune că împăratul a decretat că pâinea ar trebui să aibă o formă lungă şi subţire. Motivul? Trebuia să încapă în buzunarele soldaţilor.

O altă legendă are legătură cu demararea lucrărilor la metroul din Paris, în 1898. Atunci a fost mobilizată o imensă masă de muncitori, de pe tot teritoriul Franţei. Iar aceștia trebuiau hrăniți optim. De aceea, brutarilor li s-ar fi cerut să creeze o pâine care să poată fi mai degrabă ruptă decât tăiată, astfel încât, din cauza numeroaselor conflicte între muncitori, cuţitele să poată fi interzise, scrie completefrance.com.

Cert este că bagheta a devenit un simbol al Franței. Iar anul trecut, Franţa a ales să prezinte candidatura baghetei sale tradiţionale pentru a fi înscrisă pe lista patrimoniului cultural imaterial UNESCO.

Rețetă pentru bagheta franțuzească

Francezii coc baghete în forme și cuptoare speciale. Pentru că nu dispunem de ele, vom prezenta o rețetă pentru patru baghete mai scurte, pe care le puteți coace în cuptorul aragazului. Aluatul de baghetă este mai hidratat decât cel al pâinii clasice. Dar rețeta este una simplă, arată Laura Mandache pe blogul său.

Ingrediente

500 g făină tip 550

320 ml apă

14 g drojdie proaspătă / 5 g drojdie uscata

20 g sare

1/4 linguriță zahăr

Mod de preparare

Punem făina în vasul robotului, adăugăm apa ușor călduță și drojdia proaspătă frecată cu zahărul. Pornim robotul și frământăm aluatul până când capătă puțină consistență. În acest moment adăugăm sarea și frământăm până când aluatul devine elastic (aproximativ 20 de minute la viteză medie). Ungem un vas cu puțin ulei și punem aluatul în el. Îl acoperim cu folie de plastic alimentară și îl lăsăm să dospească într-un loc călduț pentru 1h 30m sau până când își dublează volumul.

După aceea, răsturnam aluatul pe o suprafață pudrată cu foarte puțină făină și îl împărțim în 4 bucăți egale. Presăm fiecare bucată până obținem o formă dreptunghiulară. Pliem un sfert din latura lungă peste aluat și o presăm ușor. Pliem din nou până la jumătate și presăm. Pliem pentru a treia oară și sigilăm ruloul obținut. Rulăm franzela până obținem un diametru de 4-5 cm. Punem franzelele în formă tavă și le acoperim cu un șervet de bumbac. Astfel pregătite, vor mai fi lăsate la dospit, la loc călduț, 30 de minute.

După aceea, facem câte trei incizii adânci, oblice, pe lungimea baghetelor.  Între timp, cuptorul trebuie preîncălzit, astfel că, după realizarea inciziilor, baghetele trebuie puse la copt. Setăm cuptorul la 220°C. Punem în partea inferioară a cuptorului o crăticioara metalică în care adăugăm cca 200 ml apă caldă. Crăticioara cu apă va rămâne în cuptor până la final. Coacem baghetele franțuzești pentru 10 minute la 220°C, apoi reducem temperatura la 200°C și le mai coacem încă 30 de minute.

Sursa foto: Pixabay

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre