Simona Ionescu / Redactor Șef

Bucătarul papilor spune preferințele culinare ale Papei Francisc. „Îi plăcea să aibă o tavă cu fructe de sezon în mijlocul mesei”

Bucătarul papilor spune preferințele culinare ale Papei Francisc. „Îi plăcea să aibă o tavă cu fructe de sezon în mijlocul mesei”
Un bucătar de 67 de ani din regiunea Veneto, Italia, deține un record unic: este singurul bucătar care se mândrește cu faptul că a gătit pentru trei papi: Ioan Paul al II-lea, Benedict al XVI-lea și Francisc. Cheful a povestit recent care au fost preparate culinare preferate ale acestora.

Cu o carieră impresionantă, marcată de discreție și devotament, Sergio Dussin a adus aromele autentice ale regiunii sale în inima Vaticanului, cucerind trei papi și oaspeții lor de rang înalt. Iată care erau preferințele culinare ale Suveranilor Pontifi.

Viața unui bucătar de poveste

Bucătarul papilor spune preferințele culinare ale Papei Ioan Paul al II-lea și al Papei Francisc. „Îi plăcea să aibă o tavă cu fructe de sezon în mijlocul mesei”
Bucătarul celor trei papi

Într-un interviu recent acordat, Sergio Dussin a împărtășit povești despre preferințele culinare ale celor trei papi, momentele memorabile și provocările de a găti pentru lideri religioși și politici. Sergio Dussin s-a născut în Fonte, Treviso și a intrat în lumea gastronomiei la doar 15 ani.

Pasionat până în măduva oaselor, acesta spune că a învățat meserie de la cei mai experimentați bucătari și a absorbit tradițiile culinare venete. În 1994, a preluat restaurantul „Villa Razzolini Loredan” din Asolo și, ulterior, „Al Pioppeto” din Romano d’Ezzelino, devenind un nume respectat în regiune.

Relația cu Vaticanul a început în 2000

Bucătarul a luat legătura cu Vaticanul în timpul Jubileului din 2000, când a stabilit contacte în cadrul evenimentelor organizate pentru pelerini. Pe 6 mai 2002, a fost invitat să gătească pentru ceremonia de jurământ a noilor recruți ai Gărzii Elvețiene Pontificale, un eveniment solemn care comemorează sacrificiul gărzilor din timpul Sacului Romei din 1527.

Vedeta meniului a fost sparanghelul alb de Bassano DOP, un ingredient iconic al regiunii Veneto, care a impresionat atât de mult încât Dussin a fost rechemat pentru alte evenimente, inclusiv pentru Academia Pontificală. De atunci, timp de peste 20 de ani, i-a bucurat pe Suveranii Pontifi cu cele mai delicioase preparate culinare.

„Totul a început datorită sparanghelului alb de Bassano, un produs al pământului meu, care a fost foarte apreciat”, a declarat Dussin pentru Corriere della Sera.

Ce preparate culinare iubea papa Ioan Paul al II-lea

Bucătarul papilor spune preferințele culinare ale Papei Ioan Paul al II-lea și al Papei Francisc. „Îi plăcea să aibă o tavă cu fructe de sezon în mijlocul mesei”
Papa Ioan Paul al II-lea și dulciurile sale preferate

Fiecare papă a avut gusturi diferite, dar bucătarul a satisfăcut preferințele tuturor, fiind foarte apreciat. Pentru Papa Ioan Paul al II-lea, cheful bucătar a gătit în ultimii trei ani ai pontificatului său (2002-2005), când sănătatea sa era fragilă.

Pentru Suveranul Pontif „pregăteam supe și frullati”, mâncăruri ușoare, bogate în nutrienți, potrivite pentru starea sa de sănătate. Dar Papa iubea totodată sparanghelul alb de Bassano, pregătit în diverse moduri: simplu, cu ouă sau în paste sau risotto.

„Odată i-am urat sănătate, iar el mi-a luat brațul și mi-a spus: Eu mă rog pentru a ta”, și-a amintit bucătarul.

Papa Benedict al XVI-lea iubea risotto cu sparanghel alb

Bucătarul papilor spune preferințele culinare ale Papei Ioan Paul al II-lea și al Papei Francisc. „Îi plăcea să aibă o tavă cu fructe de sezon în mijlocul mesei”
Papa Benedict al XVI-lea iubea păstrăvul

Pentru Benedict al XVI-lea, chef Dussin pregătea mâncăruri simple, dar savuroase ale regiunii Veneto: risotto cu sparanghel alb, broccoli de Bassano, carne Basaninaa (o specialitate locală de vită) și pui. În timpul Postului Mare, prefera păstrăv din râul Brenta sau sepie înăbușite, evitând ciupercile și vinul.

Băutura sa favorită era apa plată sau sucul proaspăt de portocale, iar la desert savura un vin moscato dei Colli Euganei cu doar 6% alcool. Papa Benedict avea și câteva deserturi preferate: millefoglie monoporție, înghețată cu căpșuni vara sau tarte cu fructe pentru prânzurile oficiale. Chiar și după retragerea sa din 2013, Dussin a continuat să gătească pentru Papa Benedict, păstrând o relație de prietenie.

Papa Francisc aprecia mâncarea bună

Bucătarul papilor spune preferințele culinare ale Papei Ioan Paul al II-lea și al Papei Francisc. „Îi plăcea să aibă o tavă cu fructe de sezon în mijlocul mesei”
Papa Francisc a avut o relație de prietenie cu cheful bucătar

Cu Papa Francisc, chef Dussin a dezvoltat o relație specială, marcată de simplitatea și căldura pontifului argentinian. Suveranul Pontif aprecia mâncarea bună, iubea ravioli cu sparanghel alb de Bassano DOP, umpluți cu brânză Asiago și speck, garnisiți cu bucăți de sparanghel.

De altfel, cu câțiva ani în urmă, Dussin a introdus acest preparat în meniul restaurantelor sale, numindu-l „Ravioli Papa Francesco”. Bucătarul spune că l-a impresionat pe Papa Francisc cu Basaninaa – tăieturi de vită precum tagliata, costata sau brasato.

A fost o provocare să concurez cu tradițiile argentiniene, renumite pentru carnea roșie”, a recunoscut Dussin. Pe de altă parte, Papa Francisc aprecia și legumele, de la cartofi și broccoli la anghinare, sparanghel și radicchio di Treviso. Băuturile sale preferate erau apa minerală și, ocazional, mate, băutura tradițională argentiniană.

„Era ca într-o familie”

Bucătarul papilor spune preferințele culinare ale Papei Ioan Paul al II-lea și al Papei Francisc. „Îi plăcea să aibă o tavă cu fructe de sezon în mijlocul mesei”
Bucătarul sper să-l servească și pe cel de-al treilea papă

La desert, Francisc prefera millefoglie cu cremă Chantilly și fulgi de ciocolată, dar și meringata sau tarte cu fructe și îi plăcea să aibă un platou cu fructe de sezon pe masă. Un moment de neuitat a fost prânzul pentru 1.500 de persoane nevoiașe din 2022.

„Era ca într-o familie. Avea un zâmbet pentru fiecare, un zâmbet pe care îl voi purta mereu în inimă”, a spus Dussin. Cu peste 20 de ani în slujba Vaticanului, dacă va fi reconfirmat, Dussin ar putea deveni primul care să gătească pentru un al patrulea papă, o onoare pe care o privește cu umilință: „Ar fi un privilegiu imens”.

 

Citiți și: 

Lucruri necunoscute despre Papa Francisc. A fost bodyguard și îndrăgostit de tango

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *