Bucătarul papilor spune preferințele culinare ale Papei Francisc. „Îi plăcea să aibă o tavă cu fructe de sezon în mijlocul mesei”

Cu o carieră impresionantă, marcată de discreție și devotament, Sergio Dussin a adus aromele autentice ale regiunii sale în inima Vaticanului, cucerind trei papi și oaspeții lor de rang înalt. Iată care erau preferințele culinare ale Suveranilor Pontifi.
Într-un interviu recent acordat, Sergio Dussin a împărtășit povești despre preferințele culinare ale celor trei papi, momentele memorabile și provocările de a găti pentru lideri religioși și politici. Sergio Dussin s-a născut în Fonte, Treviso și a intrat în lumea gastronomiei la doar 15 ani.
Pasionat până în măduva oaselor, acesta spune că a învățat meserie de la cei mai experimentați bucătari și a absorbit tradițiile culinare venete. În 1994, a preluat restaurantul „Villa Razzolini Loredan” din Asolo și, ulterior, „Al Pioppeto” din Romano d’Ezzelino, devenind un nume respectat în regiune.
Bucătarul a luat legătura cu Vaticanul în timpul Jubileului din 2000, când a stabilit contacte în cadrul evenimentelor organizate pentru pelerini. Pe 6 mai 2002, a fost invitat să gătească pentru ceremonia de jurământ a noilor recruți ai Gărzii Elvețiene Pontificale, un eveniment solemn care comemorează sacrificiul gărzilor din timpul Sacului Romei din 1527.
Vedeta meniului a fost sparanghelul alb de Bassano DOP, un ingredient iconic al regiunii Veneto, care a impresionat atât de mult încât Dussin a fost rechemat pentru alte evenimente, inclusiv pentru Academia Pontificală. De atunci, timp de peste 20 de ani, i-a bucurat pe Suveranii Pontifi cu cele mai delicioase preparate culinare.
„Totul a început datorită sparanghelului alb de Bassano, un produs al pământului meu, care a fost foarte apreciat”, a declarat Dussin pentru Corriere della Sera.
Fiecare papă a avut gusturi diferite, dar bucătarul a satisfăcut preferințele tuturor, fiind foarte apreciat. Pentru Papa Ioan Paul al II-lea, cheful bucătar a gătit în ultimii trei ani ai pontificatului său (2002-2005), când sănătatea sa era fragilă.
Pentru Suveranul Pontif „pregăteam supe și frullati”, mâncăruri ușoare, bogate în nutrienți, potrivite pentru starea sa de sănătate. Dar Papa iubea totodată sparanghelul alb de Bassano, pregătit în diverse moduri: simplu, cu ouă sau în paste sau risotto.
„Odată i-am urat sănătate, iar el mi-a luat brațul și mi-a spus: Eu mă rog pentru a ta”, și-a amintit bucătarul.
Pentru Benedict al XVI-lea, chef Dussin pregătea mâncăruri simple, dar savuroase ale regiunii Veneto: risotto cu sparanghel alb, broccoli de Bassano, carne Basaninaa (o specialitate locală de vită) și pui. În timpul Postului Mare, prefera păstrăv din râul Brenta sau sepie înăbușite, evitând ciupercile și vinul.
Băutura sa favorită era apa plată sau sucul proaspăt de portocale, iar la desert savura un vin moscato dei Colli Euganei cu doar 6% alcool. Papa Benedict avea și câteva deserturi preferate: millefoglie monoporție, înghețată cu căpșuni vara sau tarte cu fructe pentru prânzurile oficiale. Chiar și după retragerea sa din 2013, Dussin a continuat să gătească pentru Papa Benedict, păstrând o relație de prietenie.
Cu Papa Francisc, chef Dussin a dezvoltat o relație specială, marcată de simplitatea și căldura pontifului argentinian. Suveranul Pontif aprecia mâncarea bună, iubea ravioli cu sparanghel alb de Bassano DOP, umpluți cu brânză Asiago și speck, garnisiți cu bucăți de sparanghel.
De altfel, cu câțiva ani în urmă, Dussin a introdus acest preparat în meniul restaurantelor sale, numindu-l „Ravioli Papa Francesco”. Bucătarul spune că l-a impresionat pe Papa Francisc cu Basaninaa – tăieturi de vită precum tagliata, costata sau brasato.
„A fost o provocare să concurez cu tradițiile argentiniene, renumite pentru carnea roșie”, a recunoscut Dussin. Pe de altă parte, Papa Francisc aprecia și legumele, de la cartofi și broccoli la anghinare, sparanghel și radicchio di Treviso. Băuturile sale preferate erau apa minerală și, ocazional, mate, băutura tradițională argentiniană.
La desert, Francisc prefera millefoglie cu cremă Chantilly și fulgi de ciocolată, dar și meringata sau tarte cu fructe și îi plăcea să aibă un platou cu fructe de sezon pe masă. Un moment de neuitat a fost prânzul pentru 1.500 de persoane nevoiașe din 2022.
„Era ca într-o familie. Avea un zâmbet pentru fiecare, un zâmbet pe care îl voi purta mereu în inimă”, a spus Dussin. Cu peste 20 de ani în slujba Vaticanului, dacă va fi reconfirmat, Dussin ar putea deveni primul care să gătească pentru un al patrulea papă, o onoare pe care o privește cu umilință: „Ar fi un privilegiu imens”.
Citiți și:
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook