Ministerul Educației a anunțat că profesorii și angajații din învățământ vor primi vouchere de vacanță cel puțin în următorii 4 ani. Biroul de presă al ministerului precizează pentru Edupedu.ro. că suma propusă pentru a fi primită în contul voucherelor de vacanță aferente anului 2023 este de 1.450 de lei, adică exact aceeași sumă de care dascălii au beneficiat și anul trecut.
Suma de 1.450 de lei este impozabilă în luna în care beneficiul este acordat, iar potrivit Codului Fiscal, impozitul pe venit este de 10% în acest caz. Concret, angajații care primesc aceste vouchere trebuie să plătească 145 de lei impozit. Identic cu anul trecut, voucherele vor fi emise și în acest an doar pe suport electronic, adică pe cardul de vacanță.
Cine poate beneficia de vouchere de vacanță
Conform unui proiect de ordin de ministru, consultat de sursa citată, privind regulamentul de acordare a acestor vouchere pentru perioada 2023 – 2026, „beneficiază de acestea persoanele care au desfășurat efectiv activitate în anul pentru care se acordă, iar valoarea voucherelor de vacanță este proporțională cu perioada lucrată”. Acest ordin ar urma să fie discutat săptămâna viitoare cu partenerii sociali în cadrul ședinței Consiliului pentru Dialog Social de la Ministerul Educației.
Ce au de făcut angajații care nu doresc vouchere de vacanță
Momentan, Ministerul Educației nu a precizat data la care vor fi acordate aceste vouchere, dar este de așteptat ca ele să ajungă la beneficiari în timp util. În anii trecuți aceste beneficii s-au acordat în luna iunie, cu excepția anului 2021, când au fost suspendate pe fondul pandemiei.
Profesorii, educatorii și ceilalți angajați care nu doresc să beneficieze de vouchere de vacanță, au la dispoziție o perioadă de 30 de zile să depună o cerere în acest sens. dacă algoritmul se păstrează, în luna mai vor fi desfășurate aceste proceduri și cel mai probabil în iunie ar urma să fie făcute alimentările de carduri cu valoarea voucherelor de vacanță stabilite.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook