Simona Ionescu / Redactor Șef

Când vine vara adevărată? Ce spun meteorologii despre vremea din iunie

Când vine vara adevărată? Ce spun meteorologii despre vremea din iunie
Vara asta a început cu ploi, temperaturi scăzute și chiar ninsori. Totuși, când vine cu adevărat vara? Meterologii ANM au făcut estimări până la sfârșitul lunii iunie. Nu sunt chiar vești bune.

Este evident că anotimpurile nu mai sunt la fel așa cum le știam din copilărie. În loc să vină vara, a nins chiar de 1 iunie, apoi a plouat atât de mult încât au fost localități inundate. Ce spun meterologii despre vremea din luna iunie.

Când vine vara?

Vara asta a început cu ploi și ninsori.  Ce ne așteaptă? Temperaturile vor fi mai scăzute decât de obicei pe parcursul lunii iunie, scrie evz.ro. Se vor apropia de mediile normale perioadei abia la începutul lunii iulie.

Meteorologii ANM estimează că în mai multe zone ale țării va ploua mai mult decât media multianuală. Pentru săptămâna 07-14 iunie, temperaturile se vor situa ușor sub cele specifice acestei perioade, în cea mai mare parte a țării.

A doua jumătate a lunii iunie va aduce o vreme mai stabilă şi în încălzire ușoară. Precipitațiile se vor situa în limitele normale la nivelul întregii ţări, iar în zonele nord-estice acestea pot fi chiar deficitare. Statistic, luna iunie este cea mai ploioasă din an.

Primele zile de vară

Din punct de vedere termic, vom avea parte de primele zile caniculare din această vară în sudul extrem al țării putându-se înregistra valori de 35-36 de grade Celsius. În estul Transilvaniei şi pe Litoral, unde maximele vor ajunge 30-32 de grade.

Va ploua mai mult decât de obicei în regiunile sud-vestice, în zona Carpaților Meridionali, dar și în zona Dobrogei. În vestul, nord-vestul și în centrul teritoriului, ploile vor fi deficitare. În rest, cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.

În săptămâna 14-21 iunie, temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai coborâte decât cele normale pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în regiunile sudice și sud-estice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.

În săptămâna 21-28 iunie, meteorologii estimează că temperaturile medii ale aerului vor fi ușor mai coborâte decât cele normale pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric estimat pentru această perioadă, va fi local excedentar în jumătatea nordică a țării.

Cum va începe luna iulie

În săptămâna 28 iunie- 5 iulie, mediile valorilor termice vor fi ușor mai coborâte decât cele specifice acestei perioade, în regiunile sud-estice. Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval, la nivelul întregii țări.

Diferențele mari de temperatură vor produce cele mai puternice furtuni din întregul sezon. Local se vor semnala vijelii, iar cu totul izolat va cădea grindina de dimensiuni medii şi chiar mari.

Incidența cea mai ridicată a furtunilor cu descărcări electrice se va manifesta în Crișana, Banat şi în vestul Olteniei.

Temperaturile vor fi şi ele apropiate de media climatologică a perioadei. Totuși, vor exista și zile mai călduroase, chiar caniculare, când maximele vor ajunge până la 36-37 de grade Celsius în Lunca Dunării. Sursa: evz.ro

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre