Programul ține de Fondul Național de Garantare a Creditelor și vine la pachet cu multe probleme. Un agent imobiliar celebru pe TikTok vorbește despre capcanele programului „Prima casă” și de ce acesta merită a fi mai degrabă evitat.
Programul „Prima casă” are avantajul că impune un avans foarte mic. „5 % avans – super accesibil! Dacă e 70.000 de apartamentul, ai 3.500 avans. Vorba aia, i-ai făcut la nuntă. Dar, reversul: nu poți să vinzi 5 ani! Dacă aveai rata 1.000 și devine 3.000, tu nu poți să vinzi, stai și te chinui ca prostul. Plătești 5 ani până să îți poți vinde locuința”, dezvăluie un agent imobiliar.
În mai puțin de 2 luni de rată neachitată, ți se vinde locuința
Tot la „Prima casă”, dacă se întârzie plata chiriei, într-un timp foarte scurt se poate trece la executarea silită și scoaterea la licitație a locuinței, pentru recuperarea prejudiciului.
„Dacă ai întârziat 2 luni plata ratei, că nu ai avut bani, te-a executat, fără notificare, fără drept de apel. N-ai bani, te execută dacă ai „Prima casă” luată prin Fondul de Garantare. La privat, la creditul ipotecar, mai poți discuta. Dar la Fondul de Garantare, dacă în 57 de zile nu ai plătit rata, te execută. Îți scoate apartamentul la licitație, îl vinde, pe mai puțin decât l-ai luat și tu rămâi și dator pe diferență… Practic, din momentul în care primești notificarea, în 3 zile te și poți trezi cu executorul la ușă”, a mai arătat agentul.
Ceea ce lumea nu știe atunci când intră în programul „Prima casă” este că termenul limită de neplată a ratei la „prima casă”: nici măcar două luni, ci fix 57 de zile, fără să conteze motivul. În acest termen e inclusă o procedură de 30 de zile în care se poate depune op cerere pentru vânzare. Care, dacă nu s-au împlinit cinci ani de la contractarea creditului, nu va fi aprobată.
Cele trei clauze care ar trebui să se regăsească în orice contract imobiliar
Agentul povestește cazul unui client care l-a apelat ca să îi vândă locuința achiziționată prin programul „Prima casă”. Omul intrase în incapacitate de plată: avea un grad de îndatorare de 70%, practic ori trăia, opri plătea ratele apartamentului. I-a găsit rapid și cumpărător, pentru că locuința era într-o zonă bună.
Apoi a venit problema: a cerut Fondului de Garantare să își poată vinde locuința, iar creditorul a respins cererea deși deși acesta găsise și client. I-a respins și a doua solicitare, din același motiv: mai avea câteva luni până la împlinirea termenului de 5 ani în care conform contractului nu putea vinde locuința.
@danielcoropca #primacasa #necazurisisuparari #foryou ♬ sunet original – Daniel Coropca
Dacă perspectivele „Primei case” în condițiile prezentate mai sus vă sperie, aveți opțiunea de a lua un credit ipotecar. Un credit ipotecar înseamnă un avans de 15%. Iar un agent imobiliar corect se va îngriji, atunci când faceți antecontract cu un dezvoltator imobiliar, să figureze trei clauze în documente:
– Prima clauză – dacă vânzătorul de răzgândește trebuie să dea înapoi avansul și încă odată pe atât, ca daune interese.
– Clauza a doua: dacă cumpărătorul se răzgândește, pierde avansul.
– Clauza a treia: dacă tranzacția pică din cauza băncii, că nu se mai încadrează, se revine la starea inițială. Asta pentru că și condițiile de creditare se pot schimba, iar ele să nu mai fie avantajoase clientului în timp.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook