Specialiștii susțin că trebuie evitate alimentele care conțin nitrați și nitriți, pentru că sunt pericole pentru sănătate. Dacă sunteți atenți la aceste caracteristici care indică toxicitatea fructelor și legumelor, le puteți consuma liniștiți.
„Fiți atenți la tăietura de la roșii”
Nitrații și nitriții sunt substanțe chimice care apar în mod natural și care au o structură similară. Ambele sunt formate din azot și oxigen, dar nitrații conțin trei atomi de oxigen, iar nitriții doar doi atomi de oxigen. Nitrații și nitriții care apar în mod natural în corpul nostru și în alimente nu sunt dăunători, dar când apar în cantități mari în produsele alimentare, se pot instala probleme de sănătate.
Potrivit informațiilor oferite de reprezentanta ANSA, Svetlana Șveț, pentru a vă da seama dacă o roșie este sau nu naturală trebuie să fiți atenți la „tăietură. Nu trebuie să fie mai albicioasă sau mai deschisă decât coaja, iar miezul să fie moale”.
Nu alegeți cartofii moi
În cazul verdețurilor cu tulpini groase, evitați-le pe cele care au o culoare întunecată, pentru că „indică o cantitate mare de nitrați în compoziție”. Nu folosiți frunze de salată cu „marginile brune, frunzele superioare ale verzei mai întunecate sau chiar negre” și nu utilizați cartofii care sunt moi.
Surse sănătoase de nitrați
În schimb, consumați surse naturale de nitrați, unde compusul se găsește împreună cu alți antioxidanți și vitamine. Spanacul, de exemplu, nu este doar un adaos grozav la salate, ci și o sursă excelentă de nitrați dietetici naturali. O porție de 100 g de spanac proaspăt conține între 24 și 387 mg de nitrați. Această cantitate variază foarte mult în funcție de condițiile de creștere. De asemenea, morcovii conțin între 92 și 195 mg de nitrați naturali la 100 g.
Atenție la aceste produse alimentare
Specialiștii spun că șunca este adesea cea mai mare sursă de nitrați alimentari. O singură porție de 100 g de șuncă conservată conține până la 900 mcg de nitriți. Aceasta este sursa culorii roz emblematice a jambonului conservat. Atenție și la slănină, pentru că nitriții tind să fie omniprezenți în acest produs.
Hot dog-ul reprezintă una dintre cele mai procesate surse de carne de pe piață. Un hot dog mediu conține aproximativ 50 mcg de nitriți la 100 g de carne, care transportă aproximativ 9 mg de nitrați.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook