Fără a intra în alte detalii, marea bătălie a gustului în materie de cafea se duce între cele două feluri: Arabica și Robusta. Acestea sunt cele două tipuri de boabe de cafea utilizate în producția comercială de cafea. Principalele diferențe dintre ele sunt gustul și locul în care sunt cultivate.
În ceea ce privește diferența dintre ele în ceea ce privește nivelul de cofeină, boabele Robusta conțin de două ori mai multă cofeină decât cele Arabica. Din același motiv, boabele de Arabica au un gust mai blând și mai aromat. Boabele de Robusta au o aromă mai puternică.
Și la nivelul aspectului există diferențe. Boabele de Arabica au o formă plată și ovală, în timp ce boabele Robusta au o formă rotundă mai pronunțată. Atunci când sunt încă pe plantă, boabele pot fi deosebite cu ușurință prin diferența de culoare. Boabele de cafea Arabica au o nuanță mai închisă de verde decât cele din soiul Robusta. Etiopia și Brazilia sunt cei mai mari producători de Arabica, iar Vietnamul este lider mondial în producția de Robusta.
Arabica – de două ori mai scumpă, de două ori mai slabă în cofeină
Cafeaua Arabica este cultivată în America Centrală și de Sud datorită climei subtropicale. Acest soi de cafea nu poate fi cultivată decât în locuri cu altitudine mare, de peste 800 de metri, până la 2000, și unde temperaturile sunt ridicate.
Pe de altă parte, cafeaua Robusta este cultivată în Africa Centrală și de Vest și în Asia de Sud-Est, deoarece are nevoie de locuri cu precipitații puține și altitudini mai mici pentru a crește.
Este de menționat că 75% din cafeaua cultivată în întreaga lume este Arabica. Aceasta este în general cunoscută ca fiind cea de calitate superioară și este mai scumpă. Gustul cafelei Arabica este aromat, blând, mult mai delicat decat cel de Robust și bine echilibrata. De asemenea, are un conținut natural mai scăzut de cofeină.
Unele dintre cele mai bune sortimente de cafea Arabica provin din loturi mici din Nicaragua – Las Morenitas, El Salvador – San Jose Ruffatti, sau Ethiopia – Yirgacheffe. Aceste cafele sunt 100% Arabica, iar fiecare dintre ele prezintă note distincte și arome speciale.
Cafeaua Robusta este așa amară că nu poate fi băută de una singură
Cafeaua Robusta se caracterizează prin aromele sale lemnoase și pământii. Între cunoscători, se spune că gustul cafelei Robusta puțin „cauciucat”. Este un mai astringent și mai amar. De aceea, cel mai probabil, nu veți găsi pe piață un amestec 100% Robusta, deoarece Robusta are în mod natural un conținut mai ridicat de cofeină și este prea tare pentru a fi consumată. Cafeaua Robusta are de două ori mai multă cofeină decât boabele Arabica.
Cu toate acestea, există multe amestecuri de Robusta de înaltă calitate disponibile pe piață, care oferă arome deosebite odată amestecate cu boabe de Arabica. În general boabele de cafea Robusta sunt utilizate în mod obișnuit pentru a prepara cafeaua instant. Această cafea crește la altitudini mai mici, între 200 m – 800 m și la temperaturi mai joase.
Zahărul din cafea
În timp ce Robusta are de două ori mai multă cofeină decât Arabica, acesta sortiment are o concentrație de zahăr de două ori mai mare decat Robusta. Este un motiv în plus pentru care preferam mai degrabă gustul de Arabica. O băutură de cafea cu lapte preparată cu o Arabica de înaltă calitate nu are nevoie de zahăr adăugat, chiar dacă consumatorul preferă băuturile mai dulci.
Acidul clorogenic din cafea alungă țânțarii și bătrânețea
Acidul clorogenic este un antioxidant prezent în boabele de cafea și, totododată, o substanță care poate alunga insectele nedorite. Cafeaua Arabica are un continut de 5,5 – 8% acid clorogenic, iar Robusta între 7 – 10%. Concluzia: cafeaua Robusta poate fi mai eficientă în alungarea țânțarilor.
Acest acid din cafea e benefic organismului, deoarece prin acțiunea sa antioxidantă poate conduce la neutralizarea radicalilor liberi responsabili de îmbătrânirea organismului.
Al treilea și al patrulea sortiment de cafea
În lume mai există, pe lângă cafea Arabica și Robusta, un al treilea tip de cafea, Liberica? Acesta este un tip de cafea ce se aseamănă mai degrabă cu Robusta și reprezintă aproximativ 2% din producția mondială de cafea. Se consuma mai ales în Malaezia, unde este preferată pentru aromă și gust.
Mai există și Maragogipe – o varietate de cafea Arabica, cunoscută și sub numele de „boabe de cafea elefant”. Se crede că această cafea este o mutație spontană a cafelei Typica ce s-a întâmplat în Maragogipe, Bahia (Brazilia).
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook