Simona Ionescu / Redactor Șef

Studiu. Băutorii de cafea trăiesc mai mult. Doza zilnică recomandată e surprinzătoare

Studiu. Băutorii de cafea trăiesc mai mult. Doza zilnică recomandată e surprinzătoare
Dacă până acum nu v-ați decis să consumați constant și conștient cafea, iată un motiv în plus să vă apucați: băutorii de cafea trăiesc mai mult.

Informația nu e o reclamă la cafea, ci se bazează pe studii realizate pe numeroși subiecți.  Despre beneficiile cafelei au fost realizate multiple cercetări. Ultima scoate în evidență faptul că băutorii de cafea pur și simplu trăiesc mai mult decât cei care nu consumă această licoare energizantă.

Pe baza analizei datelor din UK Biobank de la jumătate de milion de persoane, oamenii de știință au stabilit că persoanele care beau zilnic 2 – 3 căni de cafea tind să trăiască mai mult decât cei care nu beau cafea. În plus, băutorii de cafea sunt și mai puțin expuși la boli cardiovasculare, în comparație cu cei abstinenți.

„Rezultatele acestui larg studiu observațional sugerează că un consum moderat de cafea măcinată, instant sau decofeinizată trebuie considerat ca parte dintr-un stil sănătos de viață”, apreciază Peter Kistler, electrofiziolog de la Baker Heart and Diabetes Institute din Australia.

Băutorii de cafea trăiesc mai mult

UK Biobank este o amplă bază de date cu înregistrări genetice, de sănătate și stil de viață de la persoane. În acest studiu, cercetătorii s-au oprit asupra unui grup masiv de persoane legat de care au avut informații pe o durată lungă de viață (12,5 ani). S-au investigat sănătatea și dietele a 449.563 de oameni cu vârsta mediană de 58 de ani.

Participanții au fost grupați în funcție de consumul de cafea, de tipul acesteia, mai puțin de un sfert dintre ei, 100.000, informând că nu beau deloc.

Apoi, cercetătorii au luat în calcul efectele vârstei, sexului, etniei, obezității, tensiunii arteriale, diabetului, apneei obstructive în somn, fumatului și consumului de ceai și alcool.

Cofeina mai are încă multe mistere nedescoperite

Kistler și colegii au observat diferențele dintre starea de sănătate cardiovasculară și cauzele de deces, constatând că băutorii de 2 – 3 căni de cafea zilnic au șanse de viață mai lungă decât cei care nu beau deloc. „Cofeina este cea mai bine cunoscută componentă, dar băutura conține peste 100 de substanțe biologic active”, spune Kistler.

Cercetări anterioare au arătat că exact cofeina din cafea este o substanță complexă care interacționează cu organismul în multe feluri. Oamenii de știință încă cercetează efectele cafeinei. Faptul că acest studiu a inclus un număr atât de mare de oameni pe o perioadă lungă de timp contribuie la confirmarea legăturii dintre consumul de cafea și longevitate, arată Hotnews.ro, care citează mai multe surse externe. „Constatările noastre spun că un consum modest de cafea de orice fel nu ar trebui descurajat, ci chiar trebuie apreciat ca un obicei benefic pentru sănătatea inimii”, subliniază Kistler.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre