Simona Ionescu / Redactor Șef

Câtă cafea trebuie să bem zilnic. E dovedit științific

Câtă cafea trebuie să bem zilnic. E dovedit științific
Pentru mulți dintre noi, dimineața fără cafea e lipsită de sens. Iubim cafeaua și o bem în diferite forme. Simplă, cu lapte, cu arome, lungă, scurtă.

Pentru că unii exagerează cu băutul cafelei, oamenii de știință au calculat câtă se poate consuma într-o zi, astfel încât organismul să nu aibă de suferit de pe urma efectului ei excitant.

Dr. Uma Naidoo, psihiatru școlit la Harvard, specialist în nutriție și maestru culinar („chef”) cu atestat, a făcut calculul și l-a explicat în cartea „This Is Your Brain on Food”. Cercetătoarea a ajuns la o concluzie: 700 de mililitri de cafea e porția zilnică sănătoasă. Altfel spus, trei căni de cafea pe zi.

Băutorii de cafea rămân mai deștepți la bătrânețe

Vă veți întreba de ce trei căni? Dr. Naidoo amintește un studiu în care cercetătorii au urmărit timp de 10 ani consumul de cafea și declinul cognitiv la un număr de 676 de bărbați în vârstă. Au constatat că băutorii de cafea aveau mai puțin de jumătate din declinul cognitiv al celor care nu beau cafea.

Cel mai mic declin cognitiv dintre toți l-au constatat oamenii de știință la acei oameni care consumaseră câte trei cești de cafea zilnic. Un studiu mult mai amplul, realizat de cercetătorii de la Harvard, care a numărat 208.501 participanți (bărbați și femei), a examinat probabilitatea decesului timp de 20 de ani. Astfel, s-a constatat că băutorii de cafea aveau un risc mai mic de deces prematur decât ceilalți. Iar cei mai longevivi erau oamenii care beau între 3,1 și cinci căni pe zi.

Cum să beți cafeaua pentru sănătate

Marii băutori de cafea preferă espresso, French press, cafea turcească. Mai există și metoda scandinavă. Aceasta presupune fierberea cafelei cu un ou ( cu coajă) în interior,  pentru a strânge zațul. Ideal, spun medicii, cafeaua trebuie filtrată. Filtrul de hârtie colectează o serie de chimicale uleioase (diterpeni). Altfel, ajunse în organism, acestea pot mări nivelul de colesterol LDL.

Când trebuie să bem, de fapt, cafeaua cu lapte

Preferabil e să beți cafeaua fără zahăr. Și rețineți că această băutură are efecte diferite asupra oamenilor. Cafeaua poate afecta somnul, inclusiv cel adânc de care au cea mai mare nevoie corpul și creierul. De asemenea, vedeți dacă ea vă mărește buna dispoziție. Unul din cele mai interesante studii de la Harvard a constatat că băutorii de cafea sunt de două ori mai puțin predispuși la sinucidere. Un consum regulat de cafea stimulează chimicale din creier care au efect antidepresiv.

Sursa foto: Pixabay

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre