Casele de vacanță ale lui Vladimir Putin. Unde se află „palatul secret” al liderului de la Kremlin

Un apartament mic în Sankt Petersburg, câteva mașini din epoca sovietică și un salariu prezidențial de aproximativ 140.000 de dolari anual. Aceasta ar fi, la prima vedere, averea lui Vladimir Putin, spun jurnaliștii presei internaționale. Dincolo de acest lucru, președintele Rusiei ar avea o adevărată rețea de case de vacanță, una mai luxoasă ca cealaltă.
Bocharov Ruchey, situată în Soci, pe coasta Mării Negre a Rusiei, ar fi una dintre cele mai extraordinare reședințe ale lui Putin. Este vorba de o proprietate de stat folosită în scopuri guvernamentale, care servește drept refugiu unde acesta găzduiește lideri mondiali și petrece timp destul de mult. Reședința a atras atenția în timpul Jocurilor Olimpice de Iarnă din Soci din 2014.
Potrivit mai multor rapoarte din 2023, pe fondul temerilor de atacuri cu drone ucrainene în urma invaziei Rusiei în Ucraina, proprietatea ar fi transformată într-o adevărată fortăreață. Se spune că a fost echipată cu un sistem avansat de apărare antiaeriană, inclusiv unități Pantsir-S1. Proprietatea are plajă privată, grădini luxuriante și spații pentru întâlniri de rang înalt. Accesul este strict limitat.
O altă casă de vacanță este palatul de lângă Gelendzhik, tot pe coasta Mării Negre, la aproximativ 160 km de Soci, evaluat la aproximativ 1,4 miliarde de dolari. Această locație a intrat în atenția publicului după o investigație din 2021 a Fundației Anti-Corupție a lui Alexei Navalnîi.
Filmările cu drona au arătat interioare de un lux orbitor, băi din marmură, un spa, un teatru, un cazinou și o platformă pentru elicoptere capabilă să găzduiască trei elicoptere. Proprietatea are podgorii, o pistă de hochei subterană și o biserică, cu interioare decorate cu fresce în stil italian și accesorii placate cu aur.
Vladimir Putin a respins însă acuzațiile, afirmând că palatul aparține unor persoane private. Miliardarul rus Arkady Rotenberg, un aliat apropiat al lui Putin, a revendicat ulterior proprietatea, dar jurnaliștii susțin că acesta nu este decât o fațadă pentru a ascunde implicarea lui Putin.
În pădurile din Karelia, lângă Lacul Ladoga și aproape de granița cu Finlanda, se află un complex luxos numit „Coliba pescarului”. Raportată inițial de publicația rusă Dozhd în 2016, această casă de vacanță se crede că face parte din portofoliul personal al lui Putin.
Complexul include un conac cu șase dormitoare, incrustat cu pietre semiprețioase precum lapis lazuli și labradorit, presupuse a avea proprietăți „vindecătoare”. Mai are încă o clădire unde se află o zonă de luat de masa de 200 mp, precum și o bucătăria profesională și o berărie privată care produce 47 de litri de bere zilnic.
Proprietatea dispune de două piscine, o cameră cu vedere la Lacul Ladoga și o cascadă privată. Costurile de construcție au fost estimate la 2,8 milioane de dolari.
Reședința Valdai, situată în regiunea Novgorod, lângă Lacul Valdai, se spune că este un alt refugiu folosit de Putin și familia sa, în special de presupusa sa parteneră, Alina Kabaeva, și copiii lor. Este vorba de un complex spa, cu camere de crioterapie, săli de masaj, piscine și un acvariu uriaș.
Vila Sellgren, situată pe Insula Lodochny din Golful Vyborg, aproape de granița cu Finlanda, este un palat pre-revoluționar restaurat, care ar fi folosit folosit de Putin ca și casă de vacanță. Construită în 1913 de arhitectul finlandez Uno Ullberg, vila a fost prezentată într-un film sovietic despre Sherlock Holmes din 1987, înainte de renovarea sa modernă.
Potrivit The Mirror proprietatea de 1.500 de metri pătrați include o piscină interioară placată cu aur, o saună cu aburi, o sală de biliard și un birou. Insula este păzită intens de Serviciul Federal de Protecție al Rusiei, accesul fiind interzis rezidenților și turiștilor.
Citiți și:
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook