Afacerile secrete ale liderilor lumii au ajuns la vedere, după ce Pandora Papers a favorizat o nouă „scurgere” uriașă de informații financiare. Documentele reprezintă cea mai nouă verigă într-un lanț de dezvăluiri din ultimii șapte ani, după documentele FinCen, Paradise Papers, Panama Papers și LuxLeaks.
În dezvăluirile devenite publice sunt luați în colimator aproximativ 35 de actuali și foști lideri ai lumii, dar și peste 300 de oficiali. BBC Panorama, într-o investigație comună cu The Guardian și alți parteneri media, a avut acces la 12 milioane de documente din 14 companii de servicii financiare în țări precum Insulele Virgine Britanice, Panama, Belize, Cipru, Emiratele Arabe Unite, Singapore și Elveția.
Afacerile secrete ale liderilor lumii
Unele dintre personajele care fac obiectul acestei scurgeri se confruntă cu acuzații de corupție, spălare de bani și evaziune fiscală la nivel global. Conform BBC și The Guardian, averile secrete și tranzacțiile ascunse ale liderilor lumii, politicienilor și miliardarilor au fost dezvăluite și expuse în una dintre cele mai mari „scurgeri” de informații și de documente financiare.
Pandora Papers dezvăluie cum, în timp ce iordanienii protestează împotriva măsurilor de austeritate din țară, Regele Iordaniei a investit în secret 70 de milioane de lire sterline în proprietăți în Marea Britanie și Statele Unite. Există o adevărată o rețea de companii offshore în Insulele Virgine Britanice și alte paradisuri fiscale folosite de Abdullah al II-lea pentru a cumpăra 15 locuințe de lux în Malibu, Londra și Ascot, în ultimii 22 de ani, de când a devenit monarh.
Marea Britanie, ținta locul afaceri dubioase
Fostul premier britanic Tony Blair și soția acestuia au pus deoparte 312.000 lire sterline în taxe de timbru atunci când au achiziționat o clădire de birouri la Londra.
Și președintele rus Vladimir Putin, și-a cumpărat proprietăți secrete în Monaco.
Premierul ceh, Andrei Babiș, care urmează să candideze la sfârșitul săptămânii viitoare, nu a declarat fiscal o companie de investiții offshore. El s-a folosit de aceasta pentru a-și cumpăra două vile în sudul Franței, în valoare de 12 milioane de lire sterline.
Președintele Kenyei, Uhuru Kenyatta, și șase membri ai familiei sale dețin în secret o rețea de companii offshore. Este vorba de 11 astfel de firme. Numai una dintre ele are active de 30 de milioane de dolari.
Prietenii premierului pakistanez, Imran Khan, inclusiv miniștri și familiile lor, dețin în secret companii și trusturi care valorează milioane de dolari.
Firma de avocatură fondată de președintele cipriot Nicos Anastasiades a declarat proprietari fictivi pentru a ascunde proprietarul real al unui număr mare de companii offshore – un fost politician rus acuzat de delapidare.
Volodimir Zelenski, președintele Ukrainei, și-a transferat acțiunile de la o companie offshore secretă chiar înainte de a câștiga alegerile din 2019. Și președintele Ecuadorului, Guillero Lasso, fost bancher, a înlocuit fundația din Panama care făcea plăți lunare către membrii familiei sale cu un trust din Dakota de Sud (America).
Domeniului Coroanei britanice, afaceri cu azerii
Investigația arată că președintele azer, Ilham Aliev și familia sa, alături de asociații lor, au fost implicați, în secret, în achiziții de proprietăți în Marea Britanie în valoare de peste 400 de milioane de lire sterline. Ba mai mult, familia Aliev a obținut un profit de 31 de milioane de lire după ce a vândut Domeniului Coroanei britanice una dintre proprietățile sale din Londra.
Familia Aliev a cumpărat nu mai puțin de 17 proprietăți, inclusiv o clădire de birouri din Londra, de 33 de milioane de lire sterline, pe numele fiului de 11 ani al președintelui. Tranzacția s-a făcut pe o firmă fictivă, a unui terț, și transferată, o lună mai târziu, pe numele puștiului de gimnaziu.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook