Lunar, emisiunea TVR 2 „E Vremea Ta” informează referitor la concluziile experților despre starea planetei. Sâmbătă, 13 noiembrie, aflăm cum a fost luna octombrie a acestui an și ce urmează. Sâmbătă, 13 noiembrie, va fi difuzat un interviu în eclusivitate cu un reputat om de știință.
Cât de tare să ne temem de schimbările climei
Luna octombrie 2021 a ocupat locul al treilea în clasamentul global al celor mai călduroase luni octombrie de la debutul înregistrărilor meteorologice satelitare, în 1979. Potrivit cercetătorilor, doar lunile octombrie din anii 2015 şi 2019 au fost mai calde. Temperaturile la nivel global au fost cu 0,42 grade Celsius mai ridicate decât media anilor 1991-2020.
Vincent-Henri Peuch va fi prezent la TVR 2, sâmbătă 13 noiembrie, în emisiunea „E Vremea Ta”, de la ora 18.55. Într-un interviu în exclusivitate el ne va spune cât de mult ar trebui să ne îngrijorăm din pricina climei. El conduce Serviciul Copernicus de Monitorizare a Atmosferei şi este director adjunct al Centrului European de Prognoză Meteo pe Termen Mediu. Vincent-Henri Peuch este un om de știință respectat la nivel internațional în problemele legate de mediul atmosferic. Este membru al mai multor comitete științifice și consultative internaționale.
Sateliţii Sentinel sunt ochii aţintiţi spre Pământ
Cei mai piuternici oameni din lume s-au întâlnit la Conferinţa ONU pentru combaterea schimbărilor climatice de la Glasgow, COP 26. Statele semnatare au fost îndemnate să îşi revizuiască angajamentele luate pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Măsurile trebuie luate cât mai curând, chiar din anul 2022.
Pentru a se limita creşterea temperaturii medii globale la 1,5 grade Celsius, emisiile de dioxid de carbon trebuie să scadă, până în 2030.
Familia de sateliţi Sentinel sunt ochii aţintiţi spre Pământ. Aceștia oferă o imagine cuprinzătoare despre atmosferă, oceane, calote glaciare, suprafeţe de uscat. Datele culese de aceştia sunt disponibile 24 de ore din 24, 365 de zile pe an.
Aerosolii, ozonul și alte gaze reactive determină calitatea aerului din jurul nostru, afectând sănătatea umană și speranța de viață, dar şi sănătatea ecosistemelor. Datele furnizate de Serviciul Copernicus pentru schimbări climatice sunt publice, accesibile oricui este interesat de evoluția planetei.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook