Românii campioni mondiali pe care țara lor nu-i știe. Ne-au adus medalie pentru prima oară, după 29 de ani

Românii campioni mondiali pe care țara lor nu-i știe. Ne-au adus medalie pentru prima oară, după 29 de ani
Irina Păcurariu a mers și i-a filmat în județul Suceava, locul unde locuiesc cei mai mulți dintre medaliații olimpici din acest an. „A fost o călătorie  în lumea unor uriași”, a spus jurnalista.

Irina Păcurariu, realizatoarea emisiunii „Rețeaua de idoli”, are o admirație specială pentru performanțele sportive. De altfel, producătoarea de la TVR este căsătorită de mai bine de 22 de ani cu Ticu Lăcătușu, primul român care a cucerit vârful Everest.  S-a dus acasă la niște mari campioni și ni-i prezintă și nouă.

Irina Păcurariu, în locul  unde locuiesc cei mai mulți dintre medaliații olimpici

Irina Păcurariu ne-a obișnuit să ne prezinte invitați de marcă. Îi invită să povestească despre performanțele lor, despre viață.

În această seară, 8 noiembrie, de la ora 21:00, la „Rețeaua de idoli” de pe TVR2, sunt invitați Marius Cozmiuc și Ciprian Tudosă, vicecampionii olimpici de la canotaj, Tokyo 2021.

Irina Păcurariu a mers și i-a filmat acasă la ei, în județul Suceava, unde locuiesc cei mai mulți dintre medaliații olimpici din 2021. Redifuzarea ediției „Rețeaua de idoli” o puteți urmări vineri, 12 noiembrie, de la ora 22:00, pe TVR 2.

La Jocurile Olimpice de la Tokyo, echipajul de dublu rame masculin al României, format din canotorii Ciprian Tudosă și Marius Cozmiuc, au adus României argintul după 29 de ani. A fost prima medalie pentru România într-o probă masculină de canotaj după Jocurile Olimpice de la Barcelona din 1992.

De la debutul în competițiile internationale și până acum, cei doi au adunat peste 50 de medalii la juniori și seniori, la campionate europene și mondiale.

Luni, 8 noiembrie, de la ora 21:00, la „Rețeaua de idoli” sunt invitați Marius Cozmiuc și Ciprian Tudosă, vicecampionii olimpici de la canotaj, Tokyo 2021

Cum au ajuns campioni

„Îmi aduc foarte bine aminte când am coborât pentru prima dată la lac. Așa se face aici în perioada asta a toamnei, așa că foarte mult timp m-am pregătit în sală. Într-un final, am coborât la lac și am făcut genuflexiuni. Așa făceau începătorii, ca să îți pregătești picioarele”, povestește Marius Cozmiuc la „Rețeaua de idoli”.

Marius Cozmiuc are 28 de ani, iar Ciprian Tudosă, 24 de ani, amândoi fiind din județul Suceava. „Nu m-am gândit niciodată la bani când am început acest sport. Tot timpul m-am gândit să obțin medalii, cât mai multe medalii”, adaugă Marius Cozmiuc.

Cei doi sportivi au concurat împreună pentru prima dată în 2017. De atunci au crescut de la an la an și au devenit unul dintre cele mai puternice echipaje de dublu rame din lume. Cursa de la Tokyo au terminat-o la doar 1 secundă și 29 de sutimi de primul loc.

„Acasă la acești campioni a fost o călătorie, și la propriu și la figurat, în lumea unor uriași. Marius și Ciprian fac parte din acea speță de români buni, la care ajungem rar. Ambii sunt spectaculoși prin modestia, simplitatea, performanțele și mizele pe care le au în viață”, spune Irina Păcurariu.