Simona Ionescu / Redactor Șef

Cătălin Predoiu declară război șoferilor drogați. Niciodată în România n-au existat asemenea măsuri

Cătălin Predoiu declară război șoferilor drogați. Niciodată în România n-au existat asemenea măsuri
După tragedia de la 2 Mai, ministrul de interne Cătălin Predoiu a luat atitudine. Șoferii drogați nu vor mai face ce vor. Cine nu respectă legea, va plăti cu vârf și îndesat.

Cătălin Predoiu le-a pus gând rău șoferilor drogați. Ministrul a propus acum ca mașinile celor care vor fi găsiți sub influența băuturilor alcoolice să fie confiscate.

Sursa foto: EVZ.ro

Cătălin Predoiu nu se lasă intimidat de nimeni. Ministrul de interne vrea ca șoferii care vor fi prinși că se droghează să înțeleagă ce au făcut. Din punctul de vedere al ministrului de Interne, acestora trebuie să le fie confiscate mașinile, așa cum se întâmplă și în alte state ale Uniunii Europene.

În plus, acesta a spus că ar fi util ca cei care vor să-și ia permis să facă înainte testul antidrog. „Voi propune Guvernului şi Parlamentului legislaţie pe următoarele direcţii – măsuri care vizează conducătorii auto: instituirea obligativităţii testului antidrog cu ocazia examinării medicale pentru dobândirea sau reînnoirea permisului şi extinderea examinării medicale la restituirea permisului de conducere reţinut pentru alcool şi droguri.

Instituire a măsurii de confiscare obligatorie a mijloacelor de transport în care sunt depistate droguri

Deci, vrei carnet, test antidrog. Instituirea unor noi situaţii în care efectuarea testării antidrog – alcool este obligatorie suplimentar prevederilor actuale: atunci când în vehicul sunt identificate substanţe care pot avea caracter psihoactiv, recipiente cu alcool desfăcute, conducătorul auto figurează în baza de date că a încălcat norme privind consumul de alcool şi droguri la volan, precum şi când a comis infracţiuni la regimul substanţele interzise.

Șoferilor drogați li se vor confisca mașinile

Instituire a măsurii de confiscare obligatorie a mijloacelor de transport în care sunt depistate droguri sau conducătorul auto a fost confirmat pozitiv cu droguri. Este o prevedere care funcţionează şi în state membre ale Uniunii Europene”, a spus ministrul.

Permisul de conducere să fie restituit după trei ani

Nu în ultimul rând, Predoiu s-a gândit și ca termenul de restituire a permisului să se mărească de la șase luni la trei ani. „În prezent – 6 luni de la data executării pedepsei amenzii sau pedepsei în regim de privare de libertate, voi propune 3 ani. (…)

Un an de la data graţierii totale ori a restului de pedeapsă de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea pedepsei sub supraveghere sau de la data împlinirii termenului de prescripţie a executării pedepsei în caz de consum de alcool şi droguri. În prezent este un an, voi propune 5 ani”, susține ministrul de Interne.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre