Simona Ionescu / Redactor Șef

Caz revoltător în Mureș! Ucisă de soț, după ce instanța a refuzat să emită ordin de protecție

Caz revoltător în Mureș! Ucisă de soț, după ce instanța a refuzat să emită ordin de protecție
Refuzul unei instanțe de a emite ordin de protecție s-a terminat tragic. La doar câteva luni distanță, femeia a fost ucisă de soț, lăsând în urmă trei copii.

Un caz revoltător a avut loc în județul Mureș. O femeie a fost ucisă de soț, la doar câteva luni de când o instanță i-a refuzat cererea de emitere a unui ordin de protecție. Anul trecut, femeia, care locuia într-un sat din județul Mureș, a mers în instanță pentru a solicita emiterea unui ordin de protecție împotriva soțului ei. 

Avocatul femeii a oferit instanței probe, din care reieșea că soțul acesteia consuma alcool în mod frecvent, ocazie cu care avea un comportament agresiv. La 14 decembrie 2023 instanța a emis primul ordin de protecție în favoarea femeii, numită P. Alina Viorica. Ordinul de restricție a expirat pe data de 14 februarie anul acesta, astfel că femeia a mers din nou la Judecătoria Reghin pentru a solicita un nou ordin de restricție împotriva bărbatului. 

„Fapta în sine nu poate fi considerată act de violență domestică”

Unul dintre cei trei copii ai cuplului, mai exact fiica acestora, a fost citată ca martor în momentul în care femeia a solicitat noul ordin de protecție. Tânăra a povestit că, la o zi după ce expirase primul ordin de protecție, pe 15 februarie 2024, tatăl ei a venit acasă pentru a discuta cu soția și cei trei copii. Femeia a vrut ca el să plece mai repede, probabil de teamă, astfel că l-a împins. Bărbatul a răspuns cu aceeași monedă, împingându-și, la rândul său, soția speriată. 

Femeia a cerut ordin de protecție, însă Judecătoria Reghin a refuzat să emită unul

În urma analizei, o judecătoare de la Judecătoria Reghin a considerat că „fapta în sine nu poate fi considerată act de violență domestică, de vreme ce însăși reclamanta a fost cea care a inițiat-o”. Fiica celor doi a mai declarat că, în data de 15 februarie, tatăl ei părea a fi sub influența consumului de alcool, dar că „tatăl meu nu ar putea să îi producă vătămări mamei mele” – deși dovezile susțin că femeia era agresată extrem de des, aproape zilnic. 

Instanța a refuzat emiterea unui nou ordin de protecție, declanșând o tragedie 

Pe data de 16 februarie 2023, Judecătoria Reghin a refuzat emiterea unui nou ordin de restricție, care i-ar fi putut salva viața femeii: „Existența unei stări tensionate între părți nu reprezintă în sine un motiv întemeiat pentru a dispune emiterea unui ordin de protecție, care de cele mai multe ori este solicitat nejustificat”, se arată în motivarea instanței.

La patru luni distanță, bărbatul a avut un acces de furie și și-a omorât soția

Teama femeii s-a dovedit a fi însă cât se poate de justificată, căci patru luni mai târziu, tragedia s-a produs. Într-un acces de furie și fiind, probabil, sub influența alcoolului, bărbatul și-a ucis soția, lăsând cei trei copii fără mamă. Și cel mai probabil și fără tată, dacă acesta va fi condamnat. Pe 19 iunie, Tribunalul Mureș a decis arestarea preventivă a suspectului pentru 30 de zile. Este acuzat de săvârșirea infracțiunii de violență în familie în modalitatea omorului.

România, „repetentă” la protecția victimelor violenței domestice

Statisticile arată an de an cifre îngrijorătoare în ceea ce privește violența domestică. Cifrele oficiale arată că numărul oficial al infracțiunilor privind violența domestică a crescut cu 19.000 de cazuri în ultimii ani. De asemenea, a crescut cu 71% numărul infracțiunilor de viol atunci când agresorul este un membru al familiei. 

Rapoartele de monitorizare a violenței domestice realizare de ONG-urile din România arată însă că numărul cazurilor de violență domestică ar putea fi, în realitate, mult mai mare. Asta în parte și pentru că victimele sunt descurajate în general să caute dreptate și să apeleze la autorități. Doar anul trecut au fost înregistrate peste 57 de mii de plângeri de violență domestică și aproximativ 300 de violuri între membrii familiei, mai spun cifrele. 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre