Anchetatorii iau în considerare un posibil omor din culpă în încercarea de a afla ce a cauzat scufundarea superiahtului Bayesian, care a dus la moartea a șapte persoane, a declarat un procuror italian.
Procurorul Ambrogio Cartosio a spus, într-o conferință de presă de sâmbătă, că unele „comportamente care nu au fost perfect în ordine” ar putea fi cauza numărului de decese din largul coastei Siciliei.
Se suspectează un posibil omor din culpă
Anchetatorii se vor concentra pe „ideea în care toate persoanele (n.r. de la bord) au fost informate” despre procedurile de siguranță, a spus el.
Responsabilitatea ar putea reveni „tuturor membrilor echipajului… producătorilor… sau celor care nu au supravegheat sau monitorizat nava”.
Dar toate pistele de investigație sunt luate în considerare, inclusiv rolul vremii extreme care a lovit zona, a adăugat el. Cu toate acestea, ceea ce ridică întrebări este faptul că în zonă se mai aflau și alte nave la momentul respectiv, dar Bayesian a fost singura afectată de furtună.
Cadavre găsite în două cabine
Pompierul Bentivoglio Fiandra a dezvăluit că, atunci când apelul de urgență a fost primit la 4:38 dimineața pe 19 august, iahtul se scufundase deja și se afla pe partea dreaptă, la aproximativ 50 de metri sub apă.
Ca urmare, cei care au murit „încercau să se ascundă în cabinele de pe partea stângă” a navei, a spus el. Alternativ, ar fi putut dormi și, prin urmare, nu au reușit să scape. Scafandrii au găsit întâi corpul bucătarului de la bordul navei, a adăugat el. Apoi, o echipă de salvatori a descoperit cinci persoane în interiorul iahtului.
Epava iahtului va fi scoasă la suprafață
Anchetatorii intenționează să ridice epava de pe fundul mării pentru a stabili circumstanțele în care iahtul s-a răsturnat, a spus procurorul sâmbătă, iar costurile vor fi suportate de proprietari.
Până acum, nu există indicii că ar fi fost ancorat într-o poziție proastă. Au fost prelevate probe de apă din apropierea epavei și, până acum, nu există dovezi de hidrocarburi periculoase provenind de la iaht, a adăugat el. Autopsiile victimelor dezastrului nu au fost încă efectuate, au spus oficialii adunați de presă.
Bill Gates al Marii Britanii, printre cei decedați
Omul de afaceri britanic Mike Lynch, supranumit „Bill Gates al Marii Britanii, în vârstă de 59 de ani, a fost printre cei șapte care au murit după ce superiahtul s-a scufundat în primele ore ale zilei de luni.
Printre ceilalți se numără președintele Morgan Stanley, Jonathan Bloomer, soția sa Judy, avocatul american Chris Morvillo, soția sa Neda, dar și bucătarul de la bordul yachtului, Reclado Thomas.
Fiica lui Lynch, Hannah, în vârstă de 18 ani, a fost ultimul cadavru pe care scafandrii l-au recuperat vineri. Soția lui Lynch și mama tinerei, Angela Bacares, a supraviețuit dezastrului. Cealaltă fiică cuplului, Esme, nu era la bord și i-a adus un omagiu surorii sale într-o declarație făcută de familie.
Lynch avusese probleme legale
Se crede că familia a organizat călătoria pentru a sărbători sfârșitul problemelor legale ale lui Lynch. În iulie, el a fost achitat de 15 acuzații de fraudă în SUA într-un caz care a durat 12 ani și care s-a concentrat pe vânzarea companiei sale Autonomy către firma americană Hewlett Packard în 2011.
Procurorii au susținut că el a supraestimat în mod deliberat valoarea firmei pe care a fondat-o în 1996. Lynch a negat întotdeauna acuzațiile de comportament ilegal.
Vicepreședintele companiei lui Lynch, moarte ciudată
Stephen Chamberlain, un fost colaborator al miliardarul britanic Mike Lynch, care a fost inculpat alături de acesta în procesul de fraudă din SUA, a murit într-un accident rutier ciudat, la doar câteva ore după ce Lynch însuşi a fost dat dispărut în urma scufundării iahtului său în largul coastelor Siciliei.
Chamberlain a fost vicepreşedinte financiar al companiei Autonomy, în timp ce Lynch a fost director general. El s-a confruntat cu aceleaşi acuzaţii de fraudă şi conspiraţie ca fostul său şef pentru că ar fi pus la cale „umflarea” valorii companiei Autonomy.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook