Simona Ionescu / Redactor Șef

Ce au făcut niște vizitatori la Muzeul satului e revoltător. „Mulți nu știu unde au ajuns”

Ce au făcut niște vizitatori la Muzeul satului e revoltător. „Mulți nu știu unde au ajuns”
Într-un București veșnic agitat, o escapadă la Muzeul satului e tot ce aveți nevoie ca să vă bucurați sufletul. Dar, ceea ce au făcut acolo unii vizitatori întrece orice închipuire!

Când a înființat acest muzeu extraordinar în anul 1936, celebrul sociolog Dimitrie Gusti nu și-a imaginat niciodată că cei care-i vor trece pragul și-ar putea bate joc de acest loc unic.

Muzeul satului pansează răni și reînvie cele mai frumoase amintiri, pentru că acel loc mirific e o carte de istorie a poporului român. Dar câți dintre cei care trec pragul acestuia mai gândesc așa? Din nefericire, sunt personaje care transformă acest așezământ în ceva ce nu le face cinste. Recent, reprezentanții instituției au tras un semnal de alarmă pe contul de Facebook, în care au explicat cum se comportă unii români.

Muzeul Satului din București, o oază de liniște

„Nu te urci în copaci și nu faci focul. Nu fumezi și nu bei”

„După câteva luni pline de evenimente și peste 100.000 de vizitatori, am ajuns la concluzia că mulți nu știu ce înseamnă un muzeu sau unde au ajuns, fie că e vorba de părinți, profesori sau copii. Dacă ai ajuns de bună voie sau adus de alții într-un muzeu în aer liber nu înseamnă că te urci pe monumentele de patrimoniu sau că îți faci nevoile pe unde apuci, fiind chiar în fața toaletei.

Nu îți agăți hamacul în muzeu și nici nu faci picnic. Nu te urci în copaci și nu faci focul. Nu fumezi și nu bei. În rest, ne dorim ca acest muzeu să mai reziste 87 de ani și să înțelegem ce reprezintă el pentru identitatea noastră”, au spus reprezentanții Muzeului satului pe contul de socializare al instituției.

Muzeul Satului, inaugurat în prezența regelui Carol al II-lea

Conceput ca muzeu social

Ideea creării unui muzeu al satului a existat din secolul al XIX-lea, dar cel care a reușit să facă acest lucru, cu ajutorul Fundației Regale „Principele Carol” a fost Dimitrie Gusti, întemeietorul Școlii Sociologice din București. Conceput ca muzeu social și nu etnografic, a fost deschis oficial pe 10 mai 1936, în prezența regelui Carol al II-lea, iar pe 17 mai 1936 a avut deschiderea pentru public.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre