Simona Ionescu / Redactor Șef

Flash. Ce este buzuki și cum a ajutat niște artiști să devină celebri

Flash. Ce este buzuki și cum a ajutat niște artiști să devină celebri
Un cântec cu versuri pe care nu le înțelegi, dar îți dau lacrimile când încep instrumentiștii  să cânte la buzuki. Este un sentiment emoționant care se întâmplă adesea în concediile din Grecia. Cântăreți greci acompaniați de buzuki, faimoși în lume.

Buzuki, un instrument grecesc care îți răscolește inima. Cine a fost în Grecia s-a îndrăgostit iremediabil de muzica tradițională din această țară. Dincolo de apa curată și azurie a plajelor, dincolo de souvlaki și tatziki, bucuria adevărată apare cu spectacolele cu buzuki și farfurii sparte în timpul dansului tradițional.

Când a venit în România, marele muzician elen Giorgos (George) Dalaras a avut o surpriză. Toți spectactorii de la Sala Palatului au cântat, cuvânt cu cuvânt, piesele lui. Mulți dintre aceștia erau din comunitatea elenilor din România, iar ceilalați erau îndrăgostiți de Elada.

Nana Mouskouri este o altă cântăreață iubită cu origine elenă. Ea a reușit să devină o vedetă internațională, după ce a cântat în 14 limbi străine pe toată planeta.

Marinella este o cântăreață elenă echivalentă a Mariei Tănase de la noi. A cântat toată viața muzică tradițiomalîă grecească, acompaniată de cele mei multe ori de buzuki.

Acest instrument este un fel de cobză de la noi. Seamănă cu un vechi instrument bizantin  numit tabura și instrumentul turcesc numit saz. Prima înregistrare sonoră a unui buzuki (bouzouki) a făcut de lingvistul Wilhelm Doegen, în 1917, într-un lagăr de prizonieri de război, cu soldați greci, în Görlitz. Cântăreții grecii au făcut acest instrument cunoscut pe toată planeta. Demis Roussos și Nana Mouskouri au fost cei mai buni ambasadori.


Nana Mouskouri a cântat în 15 limbi, pe toate continentele

Leopoldina Bălănuță, o poveste de iubire cum rar mai vezi în zilele noastre

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre