Simona Ionescu / Redactor Șef

Ce fac supereroii ca să nu se ramolească. E demonstrat științific

Ce fac supereroii ca să nu se ramolească. E demonstrat științific
Cu toții savurăm filmele cu supereroi. Și credem cum Superman ajunge din copil adult, iar apoi mai departe, va îmbătrâni. La fel și ceilalți. Au, cu toții, un mare secret. Iar acesta a fost dezvăluit acum de oameni de știință adevărați.

Potrivit unui studiu realizat de revista britanică de specialitate The British Medical Journal (BMJ), supereroii au tendinţa de a îmbătrâni frumos. Asta cu atât mai mult cu cât unii au mii de ani precum Thor. Secretul lor constă în activitatea fizică constantă şi în relaţiile sociale, se arată în ediția de Crăciun a BMJ, care citează un studiu ştiinţific mai original.

The British Medical Journal publică „o cercetare realizată de academicieni ai Universităţii din Queensland (Australia), care au petrecut zeci de ore în faţa ecranelor, mai ales în perioada de izolare în pandemia de COVID-19, pentru a studia trecerea timpului în rândul supereroilor universului Marvel”.

Supereroii nu obişnuiesc să bea sau să fumeze

Experţii au studiat mai mulţi supereroi, majoritatea cu vârste cuprinse între 30 şi 55 de ani. Cu toții trăiesc „considerabil mai mult decât majoritatea oamenilor. Prin urmare, oamenii de știință au spus că merită să fie luat în considerare modul lor de viaţă şi procesul de îmbătrânire al acestora. Concluzia a fost că supereroii îmbătrânesc şi ei. Însă modul în care o fac depinde de caracteristicile lor personale, la fel cum se întâmplă şi cu restul oamenilor.

Experţii au studiat obiceiurile de viaţă ale supereroilor și au constatat că ei practică în mod regulat activităţi fizice şi au un nivel înalt de socializare. Sportul și viața sociala sunt, ambele, asociate unui risc mai scăzut de demenţă. De asemenea, cercetătorii au constatat că supereroii au în general o mentalitate pozitivă sau optimistă, precum şi o rezilienţă psihologică şi un scop vital, care sunt asociate de regulă unui proces de îmbătrânire frumoasă.

Cu excepţia lui Thor şi a lui Iron Man, supereroii nu obişnuiesc să bea sau să fumeze, ceea ce le permite să aibă un stil de viaţă sănătos.

Spiderman nu își face orele de somn

De partea cealaltă a balanţei, se află în schimb stilul de viaţă periculos pe care îl au, precum expunerea la zgomote de mare intensitate, la aer poluat şi la contuzii craniene multiple, ceea ce le sporeşte riscul de a suferi demenţă, leziuni traumatice şi infirmitate pentru restul vieţii.

Cercetătorii australieni au analizat cu specială atenţie cinci cazuri: Tony Stark (cunoscut ca Iron Man), Bruce Banner (Hulk), Natasha Romanoff (Văduva Neagră), T’Chaka (Pantera Neagră) şi Peter Parker (Spiderman).

Concluzia lor a fost că atât Pantera Neagră (T’Chaka) cât şi Iron Man sunt „extrem de bogaţi şi de inteligenţi”, cea ce reduce considerabil riscul de a suferi de demenţă, iar în ce-l priveşte pe veteranul T’Chaka acesta este vegetarian, fapt asociat unui stil de viaţă mai sănătos. Totuşi, izbucnirile de furie, excesul de greutate şi problemele cardiace ale lui Hulk îl predispun la boli cronice, în timp ce experienţele traumatice suferite în copilărie de Văduva Neagră o predispun la dureri (fizice şi pisihice).

Deşi experţii laudă forţa, flexibilitatea şi agilitatea lui Spiderman, care îl fac mai rezistent la pierderea echilibrului şi la eventuale căderi la bătrâneţe, ei avertizează că activitatea lui nocturnă intensă îl împiedică să doarmă suficient.

Academicienii australieni au lansat supereroilor o provocare actuală

Academicienii australieni amintesc că până acum supereroii s-au axat pe menţinerea păcii în multivers sau pe crearea de inteligenţă artificială. Acum însă a venit momentul să își asume și alte provocări. Ei le recomandă ca de-acum încolo să se axeze pe oferirea de îngrijiri medicale şi sociale unei populaţii din ce în ce mai îmbătrânite şi pentru a preveni demenţa.

„Acest lucru va permite întregii populaţii din multivers, inclusiv supereroilor, să beneficieze de o mai bună calitate a vieţii la vârste avansate”, au precizat autorii studiului.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre