Simona Ionescu / Redactor Șef

Ce face medicul-erou de la Piatra Neamț. Belgienii i-au adus un înalt omagiu

Ce face medicul-erou de la Piatra Neamț. Belgienii i-au adus un înalt omagiu
Cătălin Denciu a făcut mândră o țară întreagă atunci când s-a aruncat în flăcări pentru a salva pacienții spitalului din Piatra Neamț. Actul său eroic l-a costat scump, fiind nevoit să plece la un tratament special în belgia din cauza arsurilor suferite.

Medicul erou a uimit oamenii și dincolo de granițele țării noastre. Aflat încă într-un spital din Bruxelles, Cătălin Denciu a avut parte de o surpriză din partea belgienilor.

Cătălin Denciu, omagiat de către belgieni

Cătălin Denciu a plătit scump pentru actul său eroic, fiind grav rănit în timpul incendiului de la Spitalul Județean Piatra Neamț. După tragedia care a marcat sistemul medical din România, eroul Cătălin Denciu se află, în continuare, internat la spitalul militar pentru arşi, „Regina Astrid”, din Bruxelles, Belgia.

Medicul este lăudat printre români, dar și printre europeni. Presa belgiană îl consideră unul dintre eroii anului 2020, fiind poziționat pe cel de-al treilea loc în topul întocmit de aceștia. Pe primul loc din clasamentul belgienilor este poziționat doctorul Li Wenliang din Wuhan, cel care a încercat să alerteze comunitatea internațională despre prezența coronavirusului. În final, Li Wenliang a devenit și el o victimă a bolii. Pe locul al doilea se află căpitanul Tom Moore, fost ofițer britanic, cunoscut pentru gesturile sale filantropice. 

„Anul 2020 a fost foarte întunecat, dar unele personalități au ieșit în evidență și grație acestor eroi și eroine fiecare dintre noi poate avea mai multă încredere în umanitate și poate privi viitorul cu optimism”, spun jurnaliștii de la RTBF, potrivit Digi24

Cătălin Denciu plătește scump pentru actul său de eroism

Cătălin Denciu nu va mai putea niciodată să practice meseria pe care o iubește atât de mult, din cauza complicațiilor apărute și a faptului că medicul ar putea rămâne fără câteva degete. Cariera medicală a tânărului doctor s-a oprit brusc în ziua de 14 noiembrie 2020, când s-a prezentat pentru ultima oară la datorie, salvând pacienții din secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean Piatra Neamț. Medicul erou este supravegheat de specialiștii sistemului medical din Belgia, însă șansele ca el să se recupereze complet sunt mici:

„Încă nu știm dacă va rămâne cu toate degetele de la mâini sau dacă vor trebui amputate câteva. Indiferent de acest aspect, șansele ca medicul să mai lucreze pe terapie intensivă sau în bloc operator sunt infime. Acolo trebuie să fii apt pentru manevre de prin ajutor, trebui să îndeplinești niște condiții. Nu prea mai există șanse să se întoarcă la ce a făcut înainte. Probabil că dacă își va reveni va putea să lucreze ca medic de familie ori ca profesor la facultatea de medicină”, au declarat surse medicale, pentru impact.ro.

Selena Gomez atacă rețeaua Facebook. Cântăreața a adus acuzații grave

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre