Pe data de 28 decembrie 2023, Guvernul a aprobat ordonanța potrivit căreia persoanele care-și fac buletin după 31 decembrie vor putea circula peste hotare. Acest lucru este valabil până la apariția cărților de identitate electronice.
Potrivit noii Ordonanțe, se modifică art. 13 alin. (3) din OUG nr. 97/2005, iar buletinele emise după 31 decembrie 2023 vor constitui documente de călătorie în statele membre ale UE. Dar și în statele terțe care le recunosc ca document de călătorie.
Cărțile de identitate vor suferi modificări
În 2024 buletinele vor fi modificate și vor avea mărimea unui card, dar și un cip. Potrivit șefului Direcției Evidența Populației din MAI, Cătălin Giulescu, primele cinci milioane de buletine cu cip vor fi emise cu bani din PNRR. Ulterior, autoritățile vor trebui să găsească alte surse de finanțare.
Când vom primi buletine cu cip
În octombrie 2024, oficialii Ministerului Afacerilor Interne a declarat că nu știe exact momentul în care românii vor primi buletine cu cip. Unul dintre motive a fost faptul că Imprimeria Națională a pierdut un proces în instanță și vor trebui reanalizate ofertele. „Potrivit informațiilor disponibile pe portalul instanței de judecată, în ceea ce privește procedura de achiziție publică gestionată de Compania Națională «Imprimeria Națională» – S.A. pentru infrastructura PKI, la data de 16.10.2023 Curtea de Apel București s-a pronunțat definitiv.
Plângerea formulată de Compania Națională «Imprimeria Națională» – S.A. împotriva deciziei C.N.S.C. a fost respinsă. Astfel, în perioada următoare vor fi disponibile informaţii privind reluarea evaluării ofertelor în cadrul procedurii de achiziţie publică”, au declarat reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne.
De aceea, este greu de făcut o estimare când se vor emite cărțile de identitate, deoarece ”această extindere este în strânsă legătură cu procedurile de achiziţie publică derulate de Compania Naţională «Imprimeria Naţională» – S.A”. Pentru a reuși să lanseze buletinele cu cip, Imprimeria Națională a lansat două licitații de zeci de milioane de euro.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook