Simona Ionescu / Redactor Șef

Ce s-a întâmplat cu fata răpită de Hamas, la festivalul muzical din Israel. Teroriștii au publicat noi filmări

Ce s-a întâmplat cu fata răpită de Hamas, la festivalul muzical din Israel. Teroriștii au publicat noi filmări
Atacul terorist din Israel a umplut de groază o lume întreagă și a îndoliat nenumărate familii. Bilanțul victimelor a depășit cu mult 1000 de persoane. Foarte mulți oameni sunt dispăruți, în timp ce rudele lor își strigă disperarea, neștiind nimic despre ei.

Unul din cazurile care îngrozit întreaga lume este cel al fetei răpite de Hamas, la un festival de muzică din Israel. În timp ce teroriștii au dat publicității noi imagini, tatăl acesteia caută cu disperare să obțină un semn de viață despre ea. Bărbatul e copleșit de durere în timp ce familia sa nu are nicio veste despre tânăra răpită de teroriștii Hamas și nu se știe dacă mai este în viață.

Atacul sângeros surpriză, cu rachete, al teroriștilor Hamas asupra Israelului a distrus mii de vieţi. Gruparea teroristă a atacat inclusiv un festival de muzică care avea loc în apropierea graniței cu Fâşia Gaza. Numai aici au fost înregistrate peste 260 de decese în rândul tinerilor, în timp ce zeci dintre ei au fost răpiți. Imagini din timpul atacului au fost difuzate în mediul online, iar acestea sunt cu adevărat cutremurătoare.

În imagini se vede cum militanţii Hamas măcelăresc pur și simplu tinerii, după ce au deschis focul asupra civililor aflați la festivalul evreiesc care celebra pacea. Se crede că aproximativ 100 de oameni au fost luaţi prizonieri și nu se mai știe nimic despre soarta lor.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rudy Agustian (@rudygoldenboy)

Printre aceștia se află și Noa Argamani, o studentă ce mersese la festival împreună cu iubitul ei. Într-unul din clipurile transmise de Hamas, tatăl și-a recunoscut fiica. A văzut cum araceasta e obligată să urce pe o motocicletă și este dusă apoi spre Gaza. În filmare, fata imploră teroriștii să îi cruțe viața. „Nu mă omorî, nu, nu, nu, te rog”, se aude spunând tânăra de 25 de ani. Iubitul ei, Avi Nathan, rănit în timpul atacului, este ținut deoparte de teroriști.

Ce s-a întâmplat cu fata răpită de Hamas

Tatăl tinerei nu și-a putut control lacrimile în timp ce acorda un interviu televiziunii israeliene. „Toată viața, de când s-a născut, am încercat să o protejez și să o îmbrățișez, să o susțin și să o iubesc. Mi-aș dori măcar să o pot mângâia sau să-i spun ceva în acest moment dificil. Speram că e o greşeală. Speram că nu e adevărat. Şi apoi, în spital, un tip m-a întrebat dacă vreau să văd un videoclip. Am spus da şi apoi am realizat că e fata mea. Noa. Era atât de îngrozită, atât de speriată”, a spus el.

Imaginile cu răpirea tinerei sunt de o cruzime fără margini. „Imaginați-vă cum este pentru familia ei, a spus colega ei de cameră, Amir Moadi. Ei au aflat că a fost răpită doar când au dat întâmplător de filmare”. Noa mai apare și într-un al doilea clip distribuit de teroriștii Hamas. Aceste noi imagini mai dau o urmă de speranță familiei ei, că o vor revedea în viață, tânăra fiind filmată într-un apartament din Fâșia Gaza.

„Sunt teroriști în casă”. Imagini cutremurătoare

Din familia Asher au fost răpite soția, cele două fiice, în vârstă de cinci și trei ani, și soacra. Capul familiei a relatat presei că a vorbit ultima dată cu soția sa sâmbătă dimineață. „Sunt teroriști în casă”, a mai apucat aceasta să îi spună, înainte ca apelul să fie suspendat.

Ulterior, bărbatul a văzut un videoclip cu familia sa într-un „fel de căruță și teroriștii Hamas în jurul lor”. El a implorat gruparea Hamas, printr-un videoclip postat online, să-i elibereze familia: „Vreau să le cer celor din Hamas: Nu-i răniţi. Nu răniţi copiii mici, nu răniţi femeile. Dacă mă vreţi pe mine în schimb, sunt dispus să vin”.

Într-un alt videoclip dat publicității de Hamas apare o celebră artistă tatuatoare de origine germană, Shani Louk, în vârstă de 30 de ani. Aceasta e semidezbrăcată. Trupul ei neînsufleţit este înconjurat de palestinieni, într-o camionetă, și batjocorit de teroriștii care aplaudă capturarea şi uciderea ei. Până acum trupul neînsuflețit al acesteia nu a fost găsit.

Un român a fost ucis în bombardamente

Printre tinerii uciși în bombardamente se numără și un cetățean român. Este vorba despre un tânăr de numai 22 de ani, tatăl a doi copii care au rămas acum orfani, sergent – maior Amir Fisher. Acesta s-a născut în Israel, tatăl său venind din România, după cum a confirmat ambasadorul român în Israel, Radu Ioanid. „Sincere condoleanțe familiei victimei. Suntem solidari cu Israelul în aceste momente dificile. România condamnă cu fermitate atacurile continue asupra populației Israelului”, a transmis MAE într-un mesaj postat pe X.

Un tânăr soldat român a fost ucis în Israel. Acesta avea 22 de ani și era tatăl a doi copii ( Sursa foto: Facebook)

Forțele de Apărare Israeliene transmit că în continuare se duc lupte grele în orașe din sudul țării, împotriva Hamas. Gruparea a fost desemnată organizație teroristă de mai multe națiuni, inclusiv Statele Unite. Până acum bilanţul victimelor a depăşit deja 1.200 de morţi, 700 doar din Israel.

Eforturile Forțelor de Apărare sunt îngreunate de numărul mare de ostatici luați de teroriști, miza fiind salvarea acestora. Numărul morților continuă să crească pe măsură ce trupurile neînsuflețite sunt găsite și duse în corturi special amenajate. Sute de familii merg să dea mostre ADN pentru a ajuta la identificarea celor dispăruţi.

Ajutor pentru românii din Israel

Un număr de 115 cetăţeni români au revenit luni în România din Israel, prin intermediul unei curse aeriane operate de o companie privată, informează Ministerul Afacerilor Externe.

„În continuarea informaţiilor transmise în contextul deteriorării situaţiei de securitate din Statul Israel şi Fâşia Gaza, Ministerul Afacerilor Externe informează că, în urma demersurilor constante ale Celulei de criză a MAE, în cursul zilei de 9 octombrie 2023, alţi 115 de cetăţeni români au revenit în România, prin intermediul unei curse operate de o companie aeriană privată”, a anunţat MAE printr-un comunicat.

Echipa consulară mobilă din cadrul Ambasadei României la Tel Aviv şi a Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah şi echipa din cadrul Unităţii de Reacţie Rapidă a Celulei de Criză MAE rămân în continuare pe Aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv pentru a acorda asistenţă tuturor cetăţenilor români aflaţi pe aeroport.

Cetăţenii români care se află pe teritoriul acestui stat se pot adresa Ambasadei României la Tel Aviv şi îşi pot anunţa prezenţa în regiune, comunicând astfel datele de identificare şi propriile coordonate la adresa de e-mail telaviv@mae.ro şi la numărul de telefon de permanenţă al Ambasadei României la Tel Aviv: +972 54 5643279, precum şi cel al Consulatului General de la Haifa: +972 543 998 038, pentru a putea fi contactaţi.

MAE subliniază importanţa utilizării acestor canale de către cetăţenii români pentru centralizarea corectă a informaţiilor şi eficientizarea dialogului în vederea acordării asistenţei consulare.

MAE reiterează recomandarea adresată cetăţenilor români care intenţionează să călătorească în Statul Israel să îşi reprogrameze călătoria şi să urmărească rubrica „Alerte de călătorie” de pe pagina de internet a ministerului (https://www.mae.ro/travel-alerts/2938). Alte pagini web sunt la fel de utile: http://telaviv.mae.ro, https://consular-protection.ec.europa.eu/travel-advice_en şi www.mae.ro – rubrica „Sfaturi de călătorie”.

Sursa foto: Facebook

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre