Simona Ionescu / Redactor Șef

Ce să faci de Lăsata Secului, pe 31 iulie, ca să alungi spiritele rele

Ce să faci de Lăsata Secului, pe 31 iulie, ca să alungi spiritele rele
Pe 1 august întreaga creștinătate intră în postul Adormirii Maicii Domnului, care durează două săptămâni. Ziua de 31 iulie este una cu totul specială și trebuie celebrată.

Pe 31 iulie sărbătorim Lăsata Secului pentru postul Adormirii Maicii Domnului. Ce tradiții și obiceiuri se păstrează și se respectă.

Ce să faci de Lăsata Secului, pe 31 iulie, ca să alungi spiritele rele

Postul Sfintei Marii îi pregătește pe creștini pentru două mari sărbători, Schimbarea la față de pe 6 august și Adormirea Maicii Domnului de pe 15 august. Potrivit tradiției, pe 31 iulie, de Lăsata Secului, credincioșii trebuie să aprindă focul purificator, al cărui rol este de a alunga spiritele rele.

În acest sens, pe dealurile din apropierea satelor oamenii fac un foc mare, pe înserat. În zona Munteniei, pentru a îmbuna soacrele, nurorile pregătesc plăcinte cu brânză dulce pe care le duc mamelor soților. De asemenea, în această zi se obișnuiește să se facă masă mare în familie și să se consume mâncăruri de dulce.

În această zi nu e bine să vă tundeți

Tot tradiția spune că nu e bine ca părul să fie aruncat la gunoi când vă pieptănați. De asemenea, nu e indicat ca în această zi să vă tundeți părul. Nu mergeți înapoi, pentru că atunci se spune că Maica Domnului va plânge. De Lăsata Secului pentru postul Sfintei Marii, femeile însărcinate nu trebuie să lucreze sau să gătească la foc aprins.

Dacă vor respecta acest obicei vor avea o sarcină ușoară și vor face prunci frumoși și sănătoși. O altă superstiție spune că e interzis scăldatul în râuri în care au băut cerbii. Nu dormiți în aer liber și sub nici o formă nu trebuie să vă certați cu cineva. De asemenea, în toată perioada postului nu aveți voie să vorbiți de rău pe cineva și trebuie să vă înfrânați de la tot ce vă desparte de Dumnezeu.

Sursă foto: Antena3

Toate VIP-urile au venit în vacanță în Italia. Katy Perry și Orlando Bloom caută loc de nuntă

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre