Pe lângă pericolele călătoriei în spațiu și timpul petrecut departe de familie, microgravitația vine cu un set complet nou de reguli pentru astronauți. Sacrificiile sunt mari.
Nu au voie să plângă
Astronauții pot să râdă în spațiu cât vor, dar actul de a plânge este foarte diferit în lipsa gravitației. Când a fost întrebat dacă poate plânge în spațiu, astronautul canadian Chris Hadfield a răspuns: „Ochii tăi fac lacrimi, dar acestea rămân ca o minge lichidă. De fapt, ele ustură puțin. Deci lacrimile din spațiu nu se varsă”. Cu excepția cazului în care un astronaut șterge acea apă, lacrimile în spațiu pot forma un „ghem” care se poate desprinde de ochi, după cum a explicat The Atlantic. Așadar, în spațiu, pot privi de fapt o minge cu lacrimile lor plutind.
Nu au voie cu pâine
Potrivit Institutului Franklin, multe alimente populare sunt prea greu de transportat și de consumat în spațiu. Pâinea, de exemplu, poate produce firimituri care pot deteriora echipamentele sau pot fi inhalate accidental de către astronauți. Prin urmare, potrivit NASA, tortilla este folosită încă din anii 1980.
În ceea ce privește băuturile, cele carbogazoase sunt excluse, deoarece acestea nu sunt plutitoare într-un mediu fără greutate. Vickie Kloeris, manager de subsistem pentru sistemele de hrană pentru naveta spațială și ISS la Johnson Space Center și manager de program pentru NASA FTCSC, a declarat pentru NASA: „Băuturile carbogazoase nu fac în prezent călătoria deoarece carbonatarea și sifonul nu se vor separa în microgravitație”.
Singurul moment când s-a mâncat un sandviș cu pâine în spațiu a fost în anul 1965
Sarea și piperul au fost, de asemenea, interzise din cauza capacității lor de a pluti și de a deteriora potențial echipamentele sau de a ajunge în gura, urechile sau nasul astronauților. Din fericire, NASA a dezvoltat versiuni lichide ca înlocuitor. Potrivit Space.com, singurele persoane care s-au bucurat vreodată de pâine în spațiu au fost astronauții din cadrul misiunii Gemini 3 a NASA din 1965, John Young a adus pe ascuns la bord un sandviș cu carne de vită în conservă.
Stilouri speciale pentru astronauți
E imposibil pentru oricine să scrie vreodată cu un stilou cu susul în jos, întrucât cerneala are nevoie de gravitație pentru a curge. Potrivit Scientific American, atât astronauții din SUA, cât și cosmonauții din Rusia au primit inițial cu creioane mecanice în spațiu. Dar în 1965, Fisher Pen Company a brevetat un stilou al cărui cartuș este presurizat cu azot. Această presiune împinge cerneala spre vârf, permițând stiloului să funcționeze chiar și atunci când este cu capul în jos, la temperaturi extreme sau sub apă. Stilourile sunt folosite și astăzi.
Antrenament intensiv de somn
Pe Stația Spațială Internațională, astronauții pot vedea până la 16 apusuri de soare într-o zi de 24 de ore. Așadar, programul lor de somn nu se poate baza pe modelele de lumină.
Pentru a se pregăti pentru acest lucru, astronauții trec printr-un antrenament intensiv de somn înainte de lansare, potrivit Space.com. Daniel G Huot, purtătorul de cuvânt al Centrului Spațial Johnson al Nasa, a declarat pentru BBC că „alcoolul nu este permis la bordul Stației Spațiale Internaționale pentru consum”. Dar se pare că astronauților ruși li se permite să consume coniac pentru imunitate…
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook