Niciunul din astronauții primei misiuni spațiale Apollo nu mai trăiește. Ultimul a murit  de dimineață

Niciunul din astronauții primei misiuni spațiale Apollo nu mai trăiește. Ultimul a murit  de dimineață
A murit ultimul dintre cei trei astronauţi aflaţi la bordul primului zbor spaţial Apollo cu echipaj uman. Acest zbor istoric a avut loc în anul 1968.

Prima misiune Apollo a orbitat Pământul timp de 11 zile, în 1968. Ultimul din cei trei astronauți care mai era în viață a murit, a anunţat agenţia spaţială americană NASA. Walter Cunningham a murit la Houston, marţi dimineaţă, la vârsta de 90 de ani, a indicat agenţia spaâțială într-un comunicat.

Walt Cunningham a fost pilot de vânătoare, fizician şi antreprenor dar, mai presus de toate, a fost un explorator”, a declarat Bill Nelson, directorul NASA, citat în comunicat. „Cu Apollo 7, prima lansare a unei misiuni Apollo cu echipaj, Walt şi colegii lui au făcut istorie, deschizând calea pentru Generaţia Artemis pe care o vedem astăzi. NASA îşi va aminti întotdeauna contribuţiile sale la programul spaţial al naţiunii noastre şi transmite condoleanţe familiei Cunningham”, a adăugat directorul NASA.

Cunningham şi colegii săi, astronauţii Walter Schirra şi Donn Fulton Eisele, au pornit în misiunea spaţială Apollo 7, la data de 11 octombrie 1968. Misiunea a durat 11 zile, timp în care cei trei au orbitat Pământul. Echipajul Apollo 7 a revenit pe Pământ la 22 octombrie 1968, după 263 de ore şi aproximativ 7,2 milioane de kilometri în spaţiu.

Misiunea a adus NASA un premiu Emmy

Misiunea a fost un mare succes pentru NASA, iar testele efectuate de echipaj în timpul zborului au furnizat date importante care au contribuit, de asemenea, la deschiderea drumului către aselenizare, un an mai târziu. Misiunea Apollo 7 a avut loc la aproximativ 18 luni după ce alți trei astronauţi NASA au murit într-un incendiu în timpul unui test efectuat cu capsula Apollo 1.

Nava spaţială Apollo 7 a fost echipată cu o cameră care permitea realizarea de transmisiuni în direct, acestea fiind difuzate la televizor – şi chiar i-au adus NASA un premiu Emmy. Astronauții din misiune au murit pe tând. Eisele a murit în 1987, în timp ce Schirra a încetat din viaţă în 2007.

Cunningham s-a născut în Creston, Iowa, la 16 martie 1932. După ce a absolvit un doctorat în fizică a fost selectat de NASA ca astronaut în 1963. După ce a părăsit agenţia spaţială în 1971, Cunningham a continuat să conducă mai multe organizaţii tehnice şi financiare şi a găzduit frecvent talk-show-uri radio.

Sursa foto: Instagram

Recomandarile noastre