După ce i s-a dus vestea, cercetători de la NASA au venit în țara noastră pentru a vedea minunea cu ochii lor. Oamenii de știință îl consideră una dintre cele mai mari descoperiri ale secolului XX. Mediul din acest loc a fost comparat cu cel de pe planeta Marte.
Zona desoebit de interesantă este situată la aproximativ 30 de metri adâncime într-o zonă împrejmuită de movile, la ieșirea din Mangalia. Are o lungime de 300 de metri și galerii joase de 2 metri. În interior au fost descoperite 200 de specii care s-au adaptat vieții într-un mediu în care nu există prea mult oxigen.
În acest loc au putut pătrunde doar cercetătorii
Cristian Lascu, un geolog de excepție a povestit pentru canalul de YouTube „Stellarium” cum a descoperit faimoasa peșteră. Americanii au fost foarte interesați de acest loc, explorând zona în urmă cu 30 de ani.
„Am forat un puț că să găsesc peștera. Am avut puțin noroc, pentru că am nimerit chiar în galerie, la 20 de metri adâncime. Am văzut pe pereții încăperii mișunind păianjeni, scorpioni, miriapozi și alte viețuitoare.
Biologii de la Institutul de Speologie au determinat fauna, au zis că sunt vietăți nemaiîntâlnite în lume: o specie nouă de păianjen, singurul scorpion de apă dulce cunoscut, o lipitoare-minune și prima lipitoare cavernicolă din lume”, explică geologul.
Ceaușescu dorea o termocentrală uriașă
În acest loc, fostul dictator, Nicolae Ceaușescu a dorit să construiască o termocentrală uriașă. Era în anul 1986, când fostul lider comunist a dat ordin pentru începerea investigațiilor geologice în zona 2 Mai-Vama Veche. Cu toate acestea, descoperirea ulterioară l-a făcut pe conducătorul statului să renunțe la planul inițial.
După revoluție, în 1996, NASA a venit în România pentru a cerceta peștera. Împreună cu o echipă de experți români, americanii au făcut investigații științifice și au declarat locul cu fosele vulcanice de pe Marte.
„Proiectul de construcție a termocentralei a fost abandonat, din fericire. În 1996 peștera este luată în vizorul NASA care, împreună cu cercetătorii români a investigat peștera, interesul fiind maxim. S-a spus atunci că există asemănarea cu fosele vulcanice de pe Marte. După ce lucrările s-au încheiat, cercetătorii români au fost „furați” de NASA.
Potențialul științific al peșterii nu este epuizat. Nimic semnificativ nu se mai petrece la Movile, inclusiv pentru că puținii bani alocați cercetării nu sunt direcționați către priorități reale. Laboratorul în care au lucrat cercetătorii români este în pericol de a fi evacuat din cauza datoriilor față de stat”, a explicat Cristian Lascu.
Foto: Twitter
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook