Secretul dezvăluit de Sofia Vicoveanca: a vrut să înfieze un copil, când Dumnezeu… Poveste cu Nicolae Ceaușescu

Secretul dezvăluit de Sofia Vicoveanca: a vrut să înfieze un copil, când Dumnezeu… Poveste cu Nicolae Ceaușescu
Sofia Vicoveanca este una dintre cele mai cunoscute cântărețe de muzică populară. Arareori vorbește despre viața sa privată. A făcut-o în Ajun de Crăciun.

Sofia Vicoveanca are o voce inconfundabilă în folclorul românesc. E iubită de public care i-a cumpărat discurile și cd-urile într-un număr considerabil. Iar artista și-a manifestat mereu, într-un fel aparte, recunoștința pentru românii care a îndrăgeasc și o apreciază.

Despre viața ei, doamna Sofia a vorbit rar, în câte un interviu scris sau televizat. Se știe că a fost căsătorită, că și-a iubit enorm soțul și că, după moartea lui, a rămas cu amintirile unei vieți superbe. Și cu un băiat, Victor.

Despre el a vorbit Sofia Vicoveanca în Ajunul Crăciunului într-o emisiune tv. Victor este copilul pe care i l-a trimis Dumnezeu, a spus marea doamnă a cântecului bucovinean.

Și a spus, în premieră, o poveste tulburătoare.

A vrut să înfieze un copil, când Dumnezeu… Poveste cu Nicolae Ceaușescu

Sofia Vicoveanca a mărturisit că și ea și soțul își doreau foarte tare un copil. Dar acesta se lăsa așteptat. I s-a spus că nu va putea rămână însărcinată. Dar ei sperau.

În anul 1970 au fost niște inundații foarte mari în toată Moldova. Apele au luat casele, multe familii și-au pierdut copiii sau copiii și-au pierdut părinții. Au fost foarte mulți oameni morți.

Nicolae Ceaușescu – a spus Sofia Vicoveanca – a dat anunț în toată țara că familiile care vor să adopte copii să se înscrie la autoritățile locale. A stat de vorbă cu soțul ei și au convenit să adopte un copil dintre cei sinistrați. Au făcut dosarul, au mers și au depus actele.

După un timp, Ceaușescu a dat ordin ca acei copii cărora nu li s-au mai găsit părinții, familiile să fie duși în cămine-orfelinate. Nu s-a mai făcut nicio adopție, Sofia Vicoveanca nu a mai fost chemată niciodată pentru dosarul de adopție, iar ea și bărbatul ei au trăit o mare tristețe. Dar…Dumnezeu a avut un plan pentru ei! La o lună-două după ce au aflat că nu se mai fac adopțiile, Sofia Vicoveanca a rămas însărcinată cu primul și unicul copil, cu Victor. „A fost voința Domnului să ne dăruiască acest băiat”, a spus artista.

Banii de ciocolată, mereu în trăistuța pe care o poartă când cântă

Îndrăgita interpretă a cântecului bucovinean a mai povestit o întâmplare aparte. Ne-a dezvăluit ce are mereu în trăistuța cu care apare în spectacole și care-i completează portul popular.

Interpreta de muzică populară a făcut publică o întâmplare de la un concert la Botoșani, susținut în urmă cu mulți ani, chiar în preajma zilei sale de naștere. I s-a cântat la mulți ani, iar primarul orașului a ținut să-i ofere un buchet de flori în semn de recunoștință.

„Eram încă angajată la Rapsozii Botoșanilor. Am avut un spectacol și am cântat. Îmi aduc aminte că a fost pe 22 septembrie spectacolul, dar în sală nu era campanie electorală. Sala era toată pregătită cu bucate alese, cu de toate și lumea așezată la mese. Eu mă gândesc că a fost o pomenire din partea primarului pentru că nu era nici un fel de campanie.

Pe 22 am avut spectacolul, iar pe 23 era ziua mea și când am intrat pe scenă băieții mi-au cântat ”Mulți ani trăiască”. M-am ciupit ca să-mi revin, am cântat şi fiind ultima în program a venit primarul cu flori și eu nu am mai ieșit din scenă, că era în aşa fel că nu am mai putut să ies”, a început să povestească Sofia Vicoveanca.   

Un bătrânel s-a strecurat pe scenă și i-a dat artistei suma de 10 lei spunându-i să-și cumpere o ciocolată.

„În timp ce vorbește primarul văd că urcă un bătrânel pe scenă. Prin spatele primarului mă trage de mânecă și îmi spune: dumneata ai cântat cândva la nunta fetei mele. Şi îmi strecoară în mână 10 lei și îmi spune: Să-ți iei o ciocolată.

În momentul ăla m-a trecut un fior. Am cerut scuze primarului și am spus: vă rog permiteți, îmi dați vă rog microfonul?

Și am spus așa: oameni buni, domnul a venit şi mi-a dat 10 lei ca să-mi cumpăr o ciocolată. Eu cred că dumnealui are nevoie mai mare de banii ăștia decât mine, dar vă jur că această bancnotă, cât voi trăi, va fi alături de mine în trăistuță. Să știți că am rămas și fără pâine în casă și nu am apelat la aceşti 10 lei”, și-a încheiat povestirea doamna Sofia.