Sofia Vicoveanca are bulevard cu numele ei. Împlinește 80 de ani

Sofia Vicoveanca are bulevard cu numele ei. Împlinește 80 de ani
Sofia Vicoveanca este de peste 60 de ani pe scenă. Este inconfundabilă. Vocea gravă, trăistuța și mărgelele sunt doar ale ei. A mai apărut câte un fir de păr cărunt, un mic rid la ochi, în rest este neschimbată. Nu există român care să nu o cunoscă și să nu o îndrăgească.

Sofia Vicoveanca este o femeie micuță, mereu pe grabă pe la cântări. Doar acasă la ea, în Vicovul de Jos, este liniștită și împăcată cu soarta ei. De micuță știe să coasă, să țeasă covoare, să împletească, să croiască. Acasă este gospodină, dar și poetă. Pe 23 septembrie împlinește 80 de ani. La mulți ani, distinsă Doamnă!

Autoritățile din Suceava au numit un bulevard cu numele Sofiei Vicoveanca, în semn de prețuire.

Sofia Vicoveanca are bulevard cu numele ei

Sofia Vicoveanca este unul dintre cei mai îndrăgiți interpreți de muzică populară. Și-a construit o carieră de excepție. Este iubită de români de pretutindeni, iar autoritățile din Suceava au numit un bulevard cu numele ei, în semn de prețuire.

Sofia Vicoveanca este văduvă de 20 de ani. A fost căsătorită cu ziaristul sucevean Victor Micu, care a decedat în aprilie 2001, la vârsta de 70 de ani. El a lucrat peste 40 de ani la ziarul Zori noi din Suceava. Cei doi au un fiu, Vlad Bogdan (50 de ani) și două nepoate adorabile.

„Soțul meu, Victor Micu, era bucureștean. Venise la Suceava și a dat păcatul peste el văzându-mă și s-a moldovenizat până în unghie. A fost un ziarist cu un creion foarte ascuțit, foarte caustic. Avea rubrica de scandal, ceea ce i-a adus multe necazuri, dar era un om foarte vertical.

A fost primul meu spectator. Eu nu fac textele melodiilor, le culeg. Îmi zicea mereu să am grijă să nu mă repet. Când lucram la un text și ziceam că e extraordinar, iar el mă contrazicea, începeam să aruncăm cu creioane și să rupem hârtii. Începea scandalul.

Așa a fost soțul meu, dar mi-a fost alături, m-a înțeles. Atunci când nu aveam timp să gătesc, nu-mi reproșa“, a povestit artista.

Sofia Vicoveanca este pe scenă de peste 60 de ani

După ce a născut, vocea i-a devenit mai gravă

Copilul lor a apărut pe lume în ’71. „După naștere mi-a coborât glasul cu o terță“, a povestit artista. „Ce schimbare în viață mea artistică! Până atunci purtăm catrința scurtă. Când am văzut că vocea începuse să-mi sune atât de grav, am ales costumul alb-negru de la munte. Am schimbat și repertoriul, și am devenit ceea ce sunt astăzi”, a spus Sofia Vicoveanca într-un interviu.

Și-a agățat pe pereți diplomele

Când nu este pe scenă, Sofia Vicoveanca își dedică timpul familiei și pasiunii sale, poezia. Artista scrie poezii, dar și proză în care vorbește despre viața ei și experințele trăite de-a lungul timpului.

Are o casă la Vicovul de Jos, unde, la mansardă, și-a agățat pe pereți diplomele, trofeele și toate costumele populare, vreo 58 la număr.

”Cochetez cu poezia, am trei cărţi tipărite, dar am şi proză. În plus, ca orice om, spăl, calc, pun aspiratorul, fac curăţenie, spăl geamurile”, spunea Sofia Vicoveanca într-un interviu din 2017, pentru Poliția de Frontieră.

Sofia Vicoveanca este activă și pe rețelele de socializare. Ține legătura cu fanii ei și postează frecvent.

Ce a povestit despre trăistuța pe care o poartă

Trăistuța pe care o poartă mereu ascunde o poveste emoționantă. ”Țin apă, medicamente, agrafe și 10 lei”. „Eram la un spectacol într-un cămin cultural dintr-un sat din Botoşani. După ce am cântat, pe scenă a urcat un bătrânel care mi-a spus că am cântat la nunta fiicei sale şi mi-a dat o bancnotă de 10 lei ca să îmi iau o ciocolată. Am zis că dumnealui are mai mare nevoie de acei bani decât mine, dar nu a vrut să-i ia înapoi astfel că am jurat că nu voi cheltui acei 10 lei câte zile voi avea. Şi eu mă ţin de cuvânt”, a dezvăluit Sofia Vicoveanca.