Ce se „ascunde” în sicriul Papei Francisc. Mormântul Suveranului, realizat din marmură de Liguria, ținutul de origine al bunicilor săi. Foto

Alegerea Bazilicii Santa Maria Maggiore, renunțarea la cele trei sicrie tradiționale, eliminarea catafalcului, actualizarea ritualurilor liturgice, precum și testamentul Papei Francisc sunt doar câteva dintre aspectele mai puțin cunoscute care definesc înmormântarea Suveranului Pontif. Iată ce a fost pus în sicriu, alături de trupul Papei!
Testamentul Papei Francisc, publicat la doar câteva ore după trecerea sa în neființă, este un document de o modestie remarcabilă, ce reflectă devotamentul său față de Fecioara Maria. Datat 29 iunie 2022, acesta conține o singură dorință principală: înmormântarea în Bazilica Santa Maria Maggiore.
„Am încredințat viața mea și slujirea mea preoțească și episcopală Maicii Domnului noastre, Preasfânta Maria”, a mărturisit Suveranul Pontif. El a adăugat că suferința din ultima parte a vieții sale a fost oferită „Domnului pentru pacea în lume și fraternitatea între popoare”.
O modificare pe care nu toată lumea o cunoaște a ritualului funerar a fost eliminarea cârjei pastorale. În trecut, cârja pastorală a Papei era așezată lângă sicriu în timpul expunerii în Bazilica Sfântul Petru, simbolizând autoritatea sa spirituală.
Conform ritualului aprobat de Papa Francisc, această practică a fost abandonată, pentru a alinia funeraliile papale cu cele ale unui episcop diecezan, așa cum prevede „Caeremoniale Episcoporum”. Această schimbare reflectă viziunea sa asupra papalității ca pe o slujire, mai degrabă decât o poziție de putere.
Papa Francisc a modificat în mod semnificativ ritualurile funerare papale printr-un document aprobat în aprilie 2024, intitulat „Ordo Exsequiarum Romani Pontificis” (ediția a doua).
Una dintre cele mai notabile schimbări este renunțarea la tradiția folosirii a trei sicrie, din chiparos, plumb și stejar, care asigurau o închidere etanșă și permiteau includerea unor obiecte simbolice, precum monede sau documente papale.
În schimb, Suveranul Pontif a cerut un singur sicriu din lemn, căptușit cu zinc, subliniind simplitatea și renunțarea la fast.
Un gest unic și mai puțin cunoscut este includerea unui grup de oameni săraci și nevoiași pe treptele Bazilicii Santa Maria Maggiore, când sicriul a fost transferat. Fiecare dintre acești credincioși a ținut în mână un trandafir alb, omagiu pentru Suveranul Pontif care i-a iubit atât de mult pe cei cu probleme.
În sicriul Papei a fost pus un tub metalic care conține un „rogito”, adică un document de aproximativ 1000 cuvinte despre viața și pontificatul lui Francisc. La fel s-a întâmplat și la înmormântarea Papei Benedict al XVI-lea.
Sicriul a fost închis cu o noapte înainte de înmormântare. Fața Papei Francisc a fost acoperită de un voal alb de mătase, iar lângă rogito a fost așezată o pungă ce conține monede bătute în timpul papalității sale. Rogito a fost citit cu voce tare înainte ca sicriul să fie închis. După înmormântare, nouă zile de slujbe vor fi celebrate apoi în bisericile din Roma.
Mormântul unde Papa Francisc își va dormi somnul de veci este realizat din marmură de Liguria, o regiune din nordul Italiei, ținutul bunicilor săi.
Are pe el o singură inscripție, după dorința Suveranului Pontif: Franciscus. Dar și o imagine a crucii de fier pe care Papa a purtat-o atât ca arhiepiscop de Buenos Aires, cât și ca mai marele Vaticanului.
Autoritățile italiene și Vaticanul au colaborat pentru a asigura siguranța participanților la funeralii, în contextul unei situații geopolitice tensionate. Măsurile de securitate folosite au fost fără precedent în istoria funeraliilor papale.
La înmormântarea Papei au participat peste 250.000 de persoane, 130 de delegații oficiale conduse de 50 de șefi de stat și de guvern. Printre aceștia se numără Donald Trump alături de soția lui, Melania Trump, aflat în prima zi vizită de la investire. I-au adus un ultim omagiu Papei și președintele Franței, Emanuel Macron, premierul Marii Britanii, cancelarul Germaniei, precum și președintele Ucrainei.
Nu a lipsit nici președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Iată cum Papa Francisc a reușit să-i aducă laolaltă pe toți liderii importanți ai lumii… După înmormântarea Papei, Biserica Catolică va intra în perioada „sede vacante” și se pregătește pentru conclavul din 6-10 mai 2025.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook