Ultima noutate este că Organizația Națiunilor Unite (ONU) a răspuns provocării lui Elon Musk cu un plan de 6,6 miliarde de dolari pentru combaterea foametei pe planetă. Directorul Programului Alimentar Mondial al ONU, David Beasley, a prezentat, zilele trecute, un plan în valoare de 6,6 miliarde de dolari pentru a combate foametea în lume.
Acesta reprezintă un răspuns direct la provocarea lansată de directorul executiv al Tesla. Elon Musk declarase, la începutul lunii noiembrie, că e dispus să își doneze banii din acțiunile Tesla pentru a combate foametea mondială, cu o condiție. El a cerut ONU să îi arate exact cum vor fi cheltuiți banii, relatează CNN.
Bogații lumii, chemați să scape lumea de foamete
Amintim că la finele lunii trecute, Beasley declarase într-un interviu pentru același trust de presă, că un grup mic de oameni de afaceri ultrabogați ar putea ajuta la combaterea foametei globale cu doar o fracție din averea lor netă. Îi avea în vizor pe Elon Musk și Jeff Bezos, cei mai bogați doi oameni din lume. CEO-ul Tesla are o avere netă estimată, vineri, 19 noiembrie, la 301 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg. Îi urmează Jeff Bezos, cu 211 miliarde.
Reacția, cel puțin din partea lui Musk, nu s-a lăsat așteptată. Miliardarul a reacționat pe Twitter. El s-a arătat dispus să ofere o sumă de ordinul miliardelor „chiar acum” și chiar să își vândă o parte din acțiunile Tesla, dacă ONU îi arată cum 6 miliarde de dolari pot rezolva foametea globală.
Dialogul cu ONU a continuat pe aceeași rețea de socializare. Zilele trecute, directorul Programului Alimentar Mondial al ONU, David Beasley, a postat pe Twitter un link către un rezumat de 1.000 de cuvinte al planului prin care vor fi cheltuiți banii, astfel încât să li se ofere o viață fără privațiuni celor mai nenorociți pământeni.
Cum ar cheltui ONU 6,6 miliarde de dolari
Documentul arată că ONU ar folosi 6,6 miliarde de dolari pentru mâncare și vouchere pentru alimente. Cu acești bani ar hrăni peste 40 de milioane de oameni din 43 de țări care sunt „în pragul foametei”, evitând astfel o „catastrofă umanitară”. ONU propune să aloce 3,5 miliarde de dolari pentru a cumpăra și livra alimente direct către oamenii aflați în dificultate.
Alte 2 miliarde de dolari ar fi folosiți „pentru numerar și vouchere alimentare (inclusiv taxe comerciale) în locuri în care piețele pot funcționa”. De asemenea, 700 de milioane de dolari ar fi folosiți pentru a gestiona noi programe alimentare „adaptate condițiilor din țara destinatară” și care să facă în așa fel încât „ajutorul să ajungă la cei mai vulnerabili”. Alte 400 de milioane de dolari ar fi folosite pentru „gestionarea operațiunilor, administrarea” și coordonarea lanțului de aprovizionare.
„Am avertizat despre furtuna perfectă creată de combinația dintre criza COVID, conflicte și șocuri climatice, la care s-au adăugat, mai nou, și costurile tot mai mari pe lanțul de aprovizionare. Furtuna e aici. Această criză a foametei este urgentă, fără precedent și poate fi evitată”, a scris Beasley în două postări, pe Twitter, adresându-se lui Musk. „Ai cerut un plan clar și transparent. Iată-l! Suntem gata să vorbim cu tine și cu oricine altcineva care vrea cu adevărat să salveze vieți”. Elon Musk nu a răspuns încă mesajului.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook