Simona Ionescu / Redactor Șef

Ce se întâmplă cu vremea în România după ce a căzut prima ninsoare

Ce se întâmplă cu vremea în România după ce a căzut prima ninsoare
De câteva zile vremea în România nu e tocmai plăcută. În vestul țării de zile întregi plouă și temperaturile au scăzut foarte mult. A și nins. ANM a transmis cum va fi vremea în următoarele două săptămâni.

Prima ninsoare din acest sezon a căzut în masivul Retezat, la mare altitudine, iar vremea s-a răcit considerabil, arată Rador. Șeful Serviciului Public Județean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean, a informat că primii fulgi au putut fi văzuți în preajma refugiului montan situat în apropierea lacului Bucura din Parcul Național Retezat, la 2.040 de metri altitudine, dar și în alte zone ale masivului.

Momentan, stratul de zăpadă are o grosime de până la 2 centimetri și, cel mai probabil, nu va rămâne mult timp. Faptul că a nins însă e o certitudine că sezonul rece își intră în drepturi.

Ce vreme urmează în restul țării

În România, următoarele două săptămâni vor aduce o vreme oscilantă, cu valori termice mai scăzute decât e firesc în această perioadă a anului, la nivelul întregii țări, anunță meteorologii de la ANM. Aceștia spun însă că, spre sfârșitul săptămânii, vremea se va mai încălzi.

Conform celei mai recente prognoze de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM), probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi ridicată pe tot parcursul următoarelor două săptămâni. Ultimele zile au adus vreme deosebit de rece în mare parte a țării. În zonele montane, unde nu a nins, a fost lapoviță.

Vremea în Banat

Până spre sfârșitul primei săptămâni de prognoză vremea va fi deosebit de rece, cu o medie a temperaturilor maxime între 16 și 18 grade, iar a minimelor între 4 și 7 grade. În jurul datei de 25 septembrie, valorile termice vor crește cu aproximativ 5 grade, apoi nu vor mai avea variații semnificative. Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată între 19 și 22 septembrie, precum și între 26 septembrie și 2 octombrie.

Vremea în Crișana

În intervalul 19 – 24 septembrie vremea va fi deosebit de rece, media maximelor termice fiind de 15…17 grade, iar a minimelor de 4…7 grade. Abia la sfârșitul primei săptămâni se va încălzi cu aproximativ 4 grade. Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată între 19 și 23 septembrie, precum și între 26 septembrie și 2 octombrie.

Vremea în Transilvania

Până la finele acestei săptămâni media temperaturilor se va menține mult sub cea specifică perioadei și se va situa între 13 și 15 grade a maximelor și între 3 și 5 grade a minimelor. Creșterea minimelor se va produce între 26 și 28 septembrie și va fi de 6 grade. În următorul interval regimul termic va fi relativ staționar. Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată între 19 și 23 septembrie, precum și între 26 septembrie și 2 octombrie.

Vremea în Maramureș

Până spre sfârșitul primei săptămâni de prognoză vremea va fi deosebit de rece, cu o medie a temperaturilor maxime între 13 și 16 grade, iar a minimelor între 4 și 6 grade. În jurul datei de 25 septembrie, valorile termice vor crește cu aproximativ 4 grade. Sunt posibile ploi între 19 și 22 septembrie, precum și între 26 septembrie și 2 octombrie.

Vremea în Moldova

Media temperaturilor maxime va fi între 13 și 17 grade și între 5 și 8 grade a minimelor. Va urma o creștere a valorilor termice, în jurul datei de 27 septembrie. În zilele care vor urma, până la finalul intervalului de prognoză, nu vor mai fi variații termice semnificative. Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată între 19 și 23 septembrie, precum și după data de 26 septembrie.

Vremea în Dobrogea

Până în data de 24 septembrie, media temperaturilor se va menține și aici mult sub cea specifică perioadei, între 13 și 15 grade a maximelor și între 3 și 5 grade a minimelor. În următoarele patru zile, maximele termice vor crește cu aproximativ 5 grade. Ploile vor fi semnalate între 19 și 23 septembrie, precum și între 26 septembrie și 2 octombrie.

Vremea în Muntenia

În prima săptămână de prognoză, media maximelor termice va avea variații între 17 și 22 grade, iar a minimelor între 6 și 9 grade. În cea de-a doua săptămână, temperaturile vor fi mai ridicate, media maximelor ajungând în jurul a 23…24 de grade, iar a minimelor va fi de 10…12 grade. Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată între 19 și 23 septembrie, precum și după data de 27 septembrie.

Vremea în Oltenia

Până la finele săptpmânii, media temperaturilor se va menține sub cea specifică perioadei și se va situa între 16 și 21 grade a maximelor și între 6 și 8 grade a minimelor. Ulterior, maximele termice vor crește cu aproximativ 5 grade. Creșterea minimelor se va produce între 26 și 28 septembrie și va fi de 6 grade. Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată între 19 și 22 septembrie, precum și după data de 27 septembrie.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre