Curtea Constituţională a României (CCR) a discutat miercuri, 13 ianuarie, sesizările Guvernului cu privire la legile pentru rectificărea bugetului de stat.
În aceeaşi discuţie intră şi rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020.
Ce vor face acum? Majorarea pensiilor este constituțională
Este informația zilei în România.
Curtea Constituţională a României (CCR) a respins, miercuri, 13 ianuarie, sesizarea Guvernului cu privire la legea care prevede majorarea cu 40% a punctului de pensie.
Judecătorii CCR au stabilit. că actul normativ este constituţional. Informația a fost transmisă de, surse din CCR, potrivit Agerpres.
În prim-plan este majorarea cu 40% a punctului de pensie.
În octombrie 2020, Guvernul României a sesizat CCR pentru controlul de constituţionalitate prin care erau majorate pensile cu 40%.
Executivul a semnalat că Parlamentul a ignorat exigenţele de previzibilitate ale legii.
Totodată, Guvernul a acuzat că au fost ignorate şi perspectivele evoluţiei situaţiei bugetului consolidat şi a economiei generale, scrie evz.ro.
Pensii mărite la CCR, dar de unde bani?
Guvernul a mai arătat că parlamentarii „nu au identificat sursele clare de finanţare”.
Practic, se urmărea majorarea punctului de pensie, dar fără a acoperi cheltuielile urmărite, scrie evz.ro.
Guvernul Orban a explicat de ce nu s-a putut forţa o majorare mai mare pentru pensii, aşa cum dorea PSD.
„Noua valoare a punctului de pensie, respectiv de 1.442 de lei, s-a aplicat de la data de 1 septembrie 2020, la valoarea maximă pe care o permite bugetul de stat”, a arătat Executivul.
Deficit bugetar uriaş în 2021
„Aplicarea majorării punctului de pensie la 1.775 lei şi majorarea salariilor profesorilor ar presupune 11,2 miliarde lei în 2020.
Execuţia bugetului general consolidat în primele luni ale anului 2020 a înregistrat un deficit de 45,17 miliarde de lei, respectiv 4,17% din PIB.
Riscul de a avea un deficit bugetar uriaş în 2021 este unul ridicat, Parlamentul ar trebui să contribuie la corecţia deficitului bugetar.
Rodica Tapalagă, o prezență diafană în Revelioanele de altă dată
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook